Kako deluje IR svetloba in zakaj je tako pomembna? | EKOSEN

Kako deluje IR svetloba in zakaj je tako pomembna?
sreda, 2. November 2016
/
novica

Dr. Alexander Wunsch je strokovnjak na področju foto biologije.

IR(A) svetloba je zelo pomembna, saj ima ključni vpliv na regeneracijo celic v našem telesu, ki so hkrati povezane s proizvajanjem naše biološke energije, ki napaja človeško telo, da sploh lahko deluje. 

Članek pretežno govori o tem, da je LED svetloba v večini primerov zelo škodljiva, saj ne vsebuje UV in IR barvne vrednosti, ampak samo modro svetlobo, ki je zelo škodljiva. Posebej ponoči ima lahko katastrofalne posledice za našo retino. Rdeča (IR) svetloba je pomembna za obnavljanje mitohondrijev v retini, ki skrbijo za regeneracijo celic. Če se te prenehajo regenerirati, pride postopoma do slabovidnosti in v določenih primerih tudi do popolne slepote. V najbolj ekstremnih primerih pa lahko pride tudi do razvoja rakastih celic.

Blizu infrardeča ali IR (A) je najbolj zdrava svetloba, ki blagodejno vpliva na naše počutje in zdravje. Je očesu nevidna in je na koži ne občutimo. Valovna dolžina IR(A) je od 700-1500 nm. Pri svetlobi IR(A) je absorpcija vodnih molekul zelo majhna, zato je ne občutimo, prodre pa zelo globoko v naše tkivo.

IR(B) svetlobo dobimo, ko valovno dolžino razširimo na 2000 nm. Absorpcija vodnih molekul se pri tej svetlobi znatno poveča, zato to svetlobo čutimo kot toploto. Pri valovni dolžini 3000 nm pa se prične segrevanje pri skoraj popolni absorpcij vodnih molekul s svetlobo, ki jo imenujemo IR(C).

Zakaj je IR(A) svetloba tako pomembna?

Molekule, ki absorpirajo IR(A) svetlobo se imenujejo kromofori. V njih se nahaja odprtina v optično tkivo, ki se razteza od 600 do 1400 nm kar pomeni, da ta skoraj v celoti zajame spekter IR(A) svetlobe. Zaradi te lahko sevanje prodre tudi do več centimetrov ali vsaj centimeter v naše tkivo.

Kromofori se nahajajo v naših mitohondrijih ter v posebej aktiviranih molekulah vode. V mitohondrijih se nahaja tudi molekula, ki jo imenujemo citokrom C oksidaza, ki skrbi za proizvodnjo energije znotraj mitohondrijev. Končni produkt tega procesa imenujemo celična energija ali z drugimi besedami adenozin trifosfat (ATF).

ATF je gorivo, ki ga naše celice potrebujejo za različne osnovne funkcije kot so prenos ionov, spajanje in presnavljanje ... Naše telo dnevno proizvede enako količino adenozin trifosfata kot tehta naše telo, kar je neverjetno veliko. Medtem ko lahko naše telo brez vode zdrži tudi do nekaj dni, bi brez adenozin trifosfata prenehalo delovati v 15 sekundah!

Za natančnejšo razlago si lahko ogledate video: www.vimeo.com/174504341