Korak naprej v 3.tisočletje. | EKOSEN

Korak naprej v 3.tisočletje.
ponedeljek, 28. Avgust 2017
/
novica

IR ogrevanje in IR Sun regulator

Minilo je že  nekaj let, odkar je podjetje Ekosen d. o. o. stopilo na tržišče s takrat alternativno vrsto ogrevanja - IR ogrevanjem. V preteklih letih je podjetje Ekosen d. o. o. to vrsto ogrevanja uspešno vpeljalo na slovenski trg, opravilo številne raziskave na področju IR tehnologije in zadovoljilo želje in pričakovanja še tako zahtevnih strank.

Podjetje Ekosen d. o. o. se prav tako lahko pohvali z zajetnim številom opravljenih študij, s pomočjo katerih so raziskali delovanje IR grelnih teles, odzivnost le teh, kakovost različnih materialov in njihovo primernost za uporabo pri izdelavi IR panelov. Svoja dognanja so opisali v številnih člankih, jih predstavili na mnogih seminarjih in jih delili s strokovnjaki iz področja IR ogrevanja iz cele Evrope.

Zadali so si cilj, in sicer, znižati stroške ogrevanja. Glede na to, da se pri ogrevanju z IR paneli skoraj 100 % električne energije pretvori v efektivno toploto, je IR ogrevanje v večini primerov najugodnejši, najprimernejši, najučinkovitejši in predvsem najbolj zdrav način ogrevanja. Tako je podjetje Ekosen d. o. o. doseglo svoj prvi zadan cilj. Temu so sledili še drugi, kot na primer razviti še bolj kakovosten IR panel - boljši od vseh obstoječih. Prav tako so v podjetju želeli razviti takšen IR panel, ki je sestavljen iz odpornih in kakovostnih materialov, takšen, ki bo tudi po več letih uporabe še vedno efektiven,  in ko bo resnično trajen. Tudi te cilje so v podjetju dosegli.

Toda, ker je podjetje Ekosen d. o. o. vedno par korakov pred konkurenco, razvoja niso ustavili. Vedeli so, da pri razvoju IR panelov ni več prostora za inovacije povezane s povečanjem njihove efektivnosti, raziskave pa so pokazale, da bi se lahko dodatni prihranki skrivali v načinu regulacije IR ogrevanja. Izboljšanje regulacije IR panelov in posledično dodaten prihranek pri ogrevanju je torej postal tretji cilj podjetja.

Popolna regulacija za IR grelne panele

Tekom preteklih raziskav so strokovnjaki podjetja Ekosen d.o.o. ugotovili, da uporaba klasičnih termostatov na hitro odzivnih sistemih ogrevanja ni primerna, ter da zaradi njihove uporabe po nepotrebnem prihaja do energijskih izgub. Ugotovili so , da je za IR ogrevanje bistvenega pomena sprememba delovanja termostatov, zato so se podali v razvoj lastnega regulatorja IR ogrevanja in ga poimenovali IR Sun regulator.

In uspelo jim je, zasnovali so način delovanja regulatorja, ki je popolnoma drugačen od načina delovanja klasičnih termostatov. Da bi razumeli kako drugačen je, je treba najprej razumeti delovanje klasičnih termostatov, ki so bili razviti za počasno odzivne sisteme ogrevanja. Klasični termostati delujejo na principu histereze, kar pomeni, da IR panel, ki je priklopljen na termostat, deluje bodisi s polno močjo, torej 100 % bodisi je popolnoma izklopljen. Tak način ogrevanja ni najudobnejši, saj ob delovanju IR panela neposredno pod njim občutimo močno koncentracijo toplote, hkrati pa nam temperatura v prostoru niha, še bolj kot sama temperatura prostora pa niha občutek toplote. Pri večini termostatov je histereza nastavljena na +-0,5 °C, kar pomeni, da nam teoretično temperatura v prostoru nenehno ciklično niha vsaj za 1 °C,  v praksi pa se je pokazalo, da so ta nihanja še večja.

Zato so v podjetju Ekosen d. o. o. regulator ogrevanja IR Sun razvili tako, da le ta ne deluje na principu histereze, temveč da regulator neprestano spremlja temperaturno nihanje ter zaznava odziv objekta na dovajanje toplote v prostor. Tako regulator IR Sun sproti in v vsakem trenutku zelo natančno izračuna, koliko toplote je potrebno dovesti za natančno vzdrževanje želene temperature prostora. Pri tem regulator upošteva tudi izgubo toplote zaradi zračenja in pa morebitne dodatne vire toplote, kot je sončno obsevanje objekta, dovajanje toplote v prostor zaradi kuhanja, likanja in drugih opravil.

Ko regulator IR Sun zbere vse podatke, v prostor zelo natančno dovede točno toliko toplote, kolikor je je potrebno za doseganje želene temperature. Iz navedenega razloga v prostoru ne prihaja do nihanja temperature, kot je to značilno za delovanje klasičnih termostatov. IR Sun torej regulira ogrevanje tako, da za doseganje konstantne temperature prostora panel deluje z natančno določeno močjo. S takšnim načinom regulacije ne prihranimo samo energije, saj prostorov ne ogrevamo na višjo temperaturo, kot jo v prostoru želimo in hkrati tudi dosežemo maksimalno udobje ogrevanja.

Kaj so pokazala testiranja

  • Del prototipnih testiranj regulatorja je podjetje Ekosen d. o. o. izvedlo pri naključno izbranih uporabnikih IR ogrevanja in prav vsi so bili nad njegovim delovanjem navdušeni. V primerjavi z uporabo klasičnih termostatov, so testiranja pokazala sledeče:
  • prostor je enakomerno topel - neposredno pod paneli ni več vroče, temveč je prijetno toplo,
  • pri pasivnih hišah je odpravljena težava neželenega prekomernega povišanja temperature,
  • paneli iz aluminija več ne pokajo,
  • uporabniki so prihranili kar do 25 % električne energije,
  • sistem ogrevanja je postal neprimerno bolj odziven, saj regulator nemudoma reagira na pogoje, v katerih deluje in tako posledično varčuje z energijo.

Primeri iz prakse so torej potrdili teorijo podjetja EKOSEN, d.o.o. in od teh testiranj naprej, je podjetje ta inovativen regulator razvijalo s še večjo zavzetostjo ter motiviranostjo.

Razvoj regulatorja ogrevanja IR Sun je sedaj v zaključni fazi, tik pred pričetkom redne proizvodnje, v podjetju EKOSENd.o.o. pa so pripravljeni, da s to inovativno rešitvijo svojim uporabnikom odpravijo dosedanje šibke točke IR ogrevanja, povečajo udobje ogrevanja in hkrati prihranijo energijo. V kolikor v svojih objektih uporabljate IR ogrevanje, preprosto morate imeti regulator IR Sun - izplačal se bo namreč kar sam.

Podaljšate življenjsko dobo in povečanjte udobje vašega IR ogrevalnega sistema z regulatorjem IR Sun

V kolikor želite prednaročiti regulator IR Sun s posebnim popustom - 25 % nas kontaktirajte na info@irsun.si ali 080 30 10.

Več o IR Sun in njegovem delovanju preberite na www.irsun.si