Stičišče znanosti in gospodarstva | EKOSEN

Stičišče znanosti in gospodarstva
nedelja, 11. Junij 2017
/
novica
V okviru 50. mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju bomo tudi letos organizirali »Stičišče znanosti in gospodarstva«.
 
Svoje delo in znanstvena dognanja bodo predstavile poglavitne raziskovalne inštitucije v Sloveniji: Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Mariboru, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Center odličnosti Nanocenter, SIS EGIZ, Visoka šola za bioniko na Ptuju, Višja strokovna šola ŠC Ptuj, Fakulteta za informacijske študije Novo Mesto, Pisarna za prenos tehnologij in inovacij ter visokotehnološka podjetja: Skylabs d.o.o, Cosylabs d.d, EKOSEN d.o.o, PIPISTREL d.o.o, RLS d.o.o, EUREL d.o.o, Dobre rešitve d.o.o, PS d.o.o iz Logatca, Miel Elektronika d.o.o, DUOL d.o.o, Makro Team d.o.o, Nanotul d.o.o, INTRI d.o.o, Saving d.o.o, INEA d.o.o, Inštitut za okoljevarstvo in senzorje d.o.o, TECES, ROTO d.o.o in mnogi drugi.
 
Na Stičišču znanosti in gospodarstva bodo predstavljene vrhunske tehnologije z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, IT, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije ipd. Poudarek bo na predstavitvi novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicih in sodobnih izobraževalnih programih. 
 
Letošnje stičišče bo usmerjeno predvsem na področje mikro, bio in nanotehnologij ter vesoljskih tehnologij. Velik poudarek bo tudi na razvoju bionike, aplikativnosti nanotehnologij, razvoju prvega slovenskega nanosatelita (ki je v zaključni fazi in ga razvijata podjetje SkyLabs in FERI – Univerza v Mariboru), izzivih pametnih tekstilij, energetike (sodobno IR ogrevanje) idr. Predstavljeni bodo novi izzivi za shranjevanje toplote ter razvoj elektro in nanoelektrokalorikov kot materialov za grelno hladilne naprave naslednje generacije. Med drugim bo predstavljen tudi razvojni koncept bionskega človeka za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike in razvoj bionskih protez, vsadkov, vmesnikov ter podpornih tehnologij sodobne medicine.
 
Stičišče bo tako predstavljalo priložnost za promocijo slovenske znanosti, predvsem pa tudi priložnost za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Na dogodku bodo predstavljeni tudi primeri dobre prakse sodelovanja med razvojno-raziskovalnimi inštitucijami in podjetji oz. gospodarstvom. 
 
Dogodek bo potekal s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v hali L1 Celjskega sejmišča. 
 
Medijski partnerji dogodka so: revija Ventil, IRT3000 in Kvadrati.
 
Vodja projekta je Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo RS.
Vir: