IR paneli – vse kar morate vedeti o modernem in zdravem načinu ogrevanja

V podjetju Ekosen zagotavljamo celovito storitev za IR ogrevanje, od strokovnega svetovanja do prodaje in kakovostne montaže po celotni Sloveniji. Nudimo vam izredno kvalitetne grelne IR panele s 15-letno garancijo. Vse skozi se tudi izobražujemo in razvijamo. Smo vodilno podjetje na področju IR ogrevanja v Sloveniji in na Hrvaškem z najvišjo Zlato bonitetno odličnostjo AAA.

IR ogrevanje z IR paneli

V kakšnih objektih je primerno ogrevanje z IR paneli?

V zadnjih 60 letih je bil razvoj sistemov ogrevanja usmerjen predvsem v fosilna goriva, ki postajajo vse dražja. Danes pa je tukaj IR tehnologija, ki učinkovito pretvarja obnovljivo električno energijo v toplotno ter je primerna za osebno in poslovno uporabo, v stanovanjih in hišah.

Sistem IR-ogrevanja je primeren za vse vrste objektov predvsem kot glavno ali pa za dodatno ogrevanje.

Kaj pomeni kratica IR?

IR pomeni infrardeče. Infrardeča svetloba je del nevidnega svetlobnega spektra in ima več podvrst. Nanaša se na eno od naravnih oblik prenosa toplote, ki nas vsak dan spremlja. V določeni obliki, jo oddajate in prejemate tudi vi in vaša okolica in to v vsakem trenutku. Zemlja od Sonca vsak dan sprejme ogromne količine toplote izključno preko različnih oblik IR valovanja. Sonce sicer oddaja tudi vrsto drugih elektromagnetnih valovanj, vendar so nekatera za razliko od IR valovanja celo škodljiva npr. UV žarki. Pri IR panelih teh škodljivih žarkov ni. 

Pri IR panelih škodljivih žarkov ni.

Kakšen je vpliv infrardečih (IR) žarkov na zdravje

S pomočjo IR tehnologije oz. IR ogrevanja boste odpravili vlago in plesen, zmanjšali tvorbo prahu ter s tem lajšali bolezni dihal, tudi bolečine v mišicah in sklepih. Ta inovativni in naravni sistem ogrevanja je zdrav in primeren za vse, predvsem za tiste, ki veliko sedijo ali starejše, saj povečuje telesno energijo.

Prepričanje, da imajo IR paneli škodljivo sevanje NE drži. Ravno nasprotno. Infrardeči žarki so dobro raziskano področje in vplivajo na naše telo zelo blagodejno. V kitajski medicini se uporabljajo že več kot 3000 let. Infrardeča toplota je pravzaprav najbolj naravna toploto. To dejstvo še dodatno potrjuje informacija, da je IR toplota prisotna pri uporabi krušnih peči, lončenih peči in odprtem ognju. Tovrsten način ogrevanja že desetletja uporabljajo tudi v zdravstvu – npr. pri uporabi inkubatorjev, ki novorojenčkom v porodnišnicah vzdržujejo zdravju prijazno toploto in so pogosto opremljeni z infrardečimi grelnimi sistemi. Uporabljajo jo tudi za terapije pri bolečinah v mišicah, raznim alergija, artritisu itd.

Poleg dobrega vpliva infrardečih žarkov na naše zdravje, ugodno vpliva tudi samo delovanje IR panelov, ki poskrbijo za čist in svež zrak v prostoru, kar dodatno pripomore k boljšemu počutju in udobju. Razlog je med drugim tudi zmanjšana tvorba prahu. Tudi naše stranke so se prepričale o dobremu vplivu na zdravje.

IR žarki so dobro raziskano področje in vplivajo na naše telo zelo blagodejno.
infografika-delovanje-ir-panelov-ekosen-2

Kako delujejo IR paneli?

Princip delovanja IR panelov je podoben delovanju sonca, Zemlja od Sonca sprejema toploto prek različnih IR valovanja. IR toplota nas obdaja vsak dan in je najbolj naravna toplota. IR ogrevanje ne segreva zraka, temveč se toplota absorbira v stene, tla in predmete. Posledično se zaradi toplejše površine ogreje tudi zrak, vendar ne dviguje praha (saj je po celotnem prostoru približno enaka temperatura) in ne izsušuje zraka.

IR grelni paneli sistema Ekosen pretvorijo skoraj 100 % električne energije v toploto, kar vam naj jasno pove, da ne pride do izgub. Večino energije se prenese v prostor preko, ljudem in živalim, najbolj naravne oblike toplote. Ostala toplota se prenese v predmete, s katerimi je IR panel v stiku. Predmeti absorbirajo energijo IR valov in jo oddajajo nazaj v obliki toplote, ki se prenese deloma v zrak, deloma na predmete in deloma nazaj v okolico.

Torej IR valovi ne ogrevajo zraka neposredno, kot običajni načini ogrevanja, temveč ogrevajo predvsem stvari v svoji neposredni bližini – tla, stene, predmete, tekočino in živa bitja, ki na naraven in zdrav način oddajajo toploto v okolico in enakomerno segrejejo prostor in zrak v njem. Posledično je v celotnem prostoru enaka temperatura in ni občutka npr. hladnosti pod mizo, kot je običajno pri navadnem ogrevanju, kjer zrak kroži. Grelni IR panel spremeni vaš prostor v en velik nizkotemperaturni radiator. To je ključna lastnost IR ogrevanja, ki vodi do številnih drugih prednosti, katere bomo predstavili v nadaljevanju. Dejansko lahko rečemo, da je IR ogrevanje v primerjavi s konvekcijo bolj naraven in zdrav način ogrevanja. Naraven, ker posnema naravni krog ogrevanja, in zdrav, ker prihaja do manj vrtinčenja zraka in se ohranja primerna vlažnost zraka.

Izjemno učinkovitost IR panelov lahko dodatno povečamo z uporabo posebnega, edinstvenega termo keramičnega premaza THERMOSUN. V premazu so termo keramične kroglice, ki hitreje odbijajo toploto od stene. IR paneli namreč ogrevajo le zgornjo površino stene in premaz tako pripomore k še hitrejšemu ogrevanju prostora in posledično prihranimo še več. Poleg tega pri zelo vlažnih in hladnih stenah pomaga preprečiti pojav plesni. Lahko se ga uporabi tudi v namen barvanja, kadar je panel že nekaj let v uporabi, ga s prebarvanjem preprosto osvežimo in ponovno je kot nov.

IR toplota nas obdaja vsak dan in je najbolj naravna toplota.
primer-obicajnega-ogrevanja-in-ogrevanja-z-ir-paneli-ekosen

Montaža in potrebna moč IR panelov

V kolikor se bojite nesnage po montiranju, vam lahko strah odvzamemo, saj naši monterji za seboj pustijo urejeno okolje in vzpostavijo ponovno stanje objekta (izvedejo tudi kitanje …). Za brezplačen ogled, meritev prostorov in informativno ponudbo nam pišite.

Inštalacija, ki je namenjena svetilom, načeloma ni zadostna. Sicer so določeni primeri, kjer se lahko uporabi tudi inštalacijo za svetila. Navadno se izpelje elektriko iz obstoječe inštalacije, saj IR paneli ne potrebujejo veliko moči. V primerih, kjer so potrebne večje moči panelov, se elektrika vleče neposredno od omarice. Inštalacija je tako cenovno zelo ugodna in enostavna. Če primerjamo: npr. inštalacijo za toplotno črpalko za hišo veliko 140 m2, kjer kompletna inštalacija stane tudi do 13.000 €, medtem ko inštalacija za IR panele za isto površino stane cca. 5.000 € za okvirno 11 panelov in 7 IR Sun WiFi pametnih regulatorjev s profesionalno montažo (podometna).

Strokovna vgradnja IR ogrevanja

V našem podjetju Ekosen, montažo izvajajo profesionalno usposobljeni monterji, ki uporabljajo najboljša orodja in vgradne materiale. S tem se izognete nepotrebnemu stresu pri samem postopku, kot tudi trajanju montaže.

Izračun moči IR panelov

Ne smemo zanemariti tudi pomembnosti namestitve IR panela. Le-ta mora biti montiran na pravem mestu (v večini se najbolj priporoča namestitev na stropu) in imeti dovolj veliko moč. Zaradi premajhne moči je lahko poraba višja.

Primerjava porabe za povprečno veliko hišo 140 m2 je cca. 400 € letno. Razlog za majhno porabo je tudi čas delovanja panelov, ki se zaradi prilagojenega delovanja giblje le od 3-4 ure dnevno. Povprečno izolirano stanovanje, veliko približno 50 m2, tako potrebuje skupno moč panelov približno 3000 W. Za srednje izolirano stanovanje se tako letno porabi približno 2.160 kilovatnih ur (kWh) kar pomeni 259 € na kurilno sezono. Tako je v primerjavi z oljnimi pečmi prihranek kar 50 % ali celo do 60 %. Poleg tega moramo pri preostalih načinih ogrevanja upoštevati še stroške vzdrževanja npr. dimnikarskih storitev itd.

Za okviren izračun potrebne moči panelov velja pravilo, da potrebujemo za en kvadratni meter prostora približno 65 W (povprečna izolacija). Zaradi enakomerne razporeditve toplote se tudi držimo pravila, da je vedno bolje v prostor dati več panelov manjših moči, kot manj panelov večjih moči.

Potrebne moči panelov so različne za vsak prostor (ter namen uporabe) in so odvisne tudi od specifičnih parametrov, kot so: kakovost izolacije, oken, vlage v prostoru, želene temperature, položaji panela, toplotnih izgub in seveda namembnosti prostora.

Pred montažo je zato obvezno potreben energetski izračun objekta. Na podlagi tega se določi moč IR panela in mesto postavitve. Energetski izračun opravijo strokovnjaki za IR ogrevanje, ki so usposobljeni za to. Ne priporočamo vam samostojnega nameščanja, saj lahko pride do različnih napak, ki se kasneje kažejo v obliki večje porabe ali nefunkcionalno ogrevanega prostora.

strokovna-podkovanost-nasega-kadra-monterjev-ekosen

IR SUN WiFi regulator

IR Sun WiFi regulator je prilagojen za IR panele in je zaradi enostavne uporabe in nazornosti primeren za vse generacije.

Na glavnem zaslonu so prikazani osnovni podatki o nastavljeni temperaturi prostora, dejanski temperaturi v prostoru in vključenih funkcijah ogrevanja. Sproti lahko spremljajte s kakšno močjo deluje vaš IR ogrevalni sistem.

Preverili boste lahko, koliko energije ste namenili ogrevanju vašega prostora. IR regulator ima napreden algoritem, ki izračunava potrebno ogrevanje v prostoru. Večina klasičnih termostatov ima histerezo +/– 0,5 °C. To pomeni, da kadar npr. nastavimo temperaturo ogrevanja na 22 °C, termostat izključi ogrevanje šele, ko temperatura prostora doseže 22,5 °C. Prostor smo po nepotrebnem segreli za 0,5 °C več, kot smo želeli, posledica pa je višja poraba električne energije, kot je v tem primeru pri klasičnih termostatih. Pri IR Sun WiFi regulatorju tega nihanja ni, zato se lahko s tem regulatorjem poraba dodatno zmanjša za nekje 25 %. V primeru visokih stropov tudi do 30%. Zazna višje zunanje temperature npr. sonce, ki ogreva notranji prostor in na podlagi tega takoj zmanjša moč ogrevanja. Njegova prednost je tudi v tem, da vas opozori na veliko porabo in nepravilno zračenje.

IR SUN aplikacija

Aplikacija optimizira vaš IR sistem ogrevanja. Združljiva je s pametnim telefonom (Android ali iOS). Z aplikacijo lahko vedno preverite porabo električne energije za ogrevanje, spremenite nastavitve ali nastavite želeno temperaturo.
Aplikacija vam omogoča pregled porabe električne energije, za vsak regulator posebej ali pa za celoten sistem ogrevanja. V knjižnici si lahko ustvarite in shranite urnike ogrevanja za objekt ali posamezen prostor. IRSUN aplikacija bo vaša najljubša aplikacija, saj bo poskrbela, da bo vaše stanovanje vedno toplo, ko se boste vrnili domov.

Z njeno pomočjo lahko na en mah spreminjate nastavitve v celotnem IR grelnem sistemu Ekosen ali pa posamičnih IR grelnih elementov. S sistemom IR ogrevanja lahko upravlja več uporabnikov, katerim dovoljenje daste preko e-pošte.

delovanje-ir-sun-regulatorja-ir-paneli-ekosen

Ogrevanje samo enega prostora in razdelitev investicije

Če pogledamo celotno sliko, priporočamo investicijo v IR panele, ki bodo služili kot glavno ogrevanje v vaši hiši ali stanovanju in ne le kot dogrevanje. Zakaj?

Razlog je v tem, da IR paneli podpirajo medsebojno delovanje. Se pravi panel, ki je nameščen v dnevni sobi bo ogreval stene dnevne sobe in IR panel v sosednji sobi npr. v spalnici bo ogreval stene spalnice. Posledično se panela skladno izklapljata in delujeta manj časa, za kar porabita manj energije. Velikokrat se namreč zgodi, da se stranke odločijo za ogrevanje s paneli v enem prostoru, ta prostor odpirajo in je tako večja poraba, saj je moč ki jo oddaja panel premajhna. V takem primeru, vam svetujemo razdelitev investicije. To pomeni, da opremljate prostore z IR paneli postopoma in po vaši želji.

Kako prihranimo z IR grelnim sistemom Ekosen?

IR ogrevanje je najbolj ekonomično in prihranki so lahko izjemni. Če trenutno ogrevate na elektriko z navadnimi radiatorji, na olje ali utekočinjen plin, imate staro peč na zemeljski plin ali drva, ne uporabljate vseh bivalnih površin, potem boste lahko prihranili tudi več kot polovico vašega letnega zneska za ogrevanje, dokazljivi prihranki uporabnikov segajo do 60 odstotkov.

Če kupujete novogradnjo, so lahko vaši prihranki še večji, saj lahko prihranite do 70 odstotkov že pri investiciji v ogrevanje in druge vzdrževalne sisteme. Vse to je izračunljivo dejstvo, če gledamo skupne stroške lastništva ogrevalnih sistemov, ki vključujejo vzdrževanje, porabo, dobo uporabnosti in investicijo.

IR ogrevanje ima skoraj 100 % izkoristek

IR ogrevanje ima skoraj 100 % izkoristek, saj se električna energija skoraj v celoti pretvori v toploto v prostoru, kjer se nahaja grelno telo. Posledično ni nobenih izgub skozi dimnik in cevi. Prezračevalne izgube se zmanjšajo, saj je v prostoru manj vročega zraka, prav tako je dvig temperature zraka hitrejši, saj ga ogreti predmeti, ki akumulirajo toploto, hitreje segrejejo, posledično pa so IR paneli vklopljeni manj časa kot pri konvekcijskem sistemu ogrevanja.

Čez čas se zaradi sušenja zidov poveča učinek izolacije. Dejstvo je, da vlažni zidovi v nekaterih primerih zmanjšajo učinek izolacije do – 50%.

Vsak prostor lahko ogrevamo ravno toliko, kot je potrebno. Ob tem se izognemo težavam s kondenzacijo ob hitrem dvigu temperature. Sistem je izjemno odziven, kar pomeni v prehodnem obdobju dodatne prihranke.

Občutimo tisto pravo toploto, ker so vsi predmeti toplejši med 2 ⁰C in 4 ⁰C in tako ne boste imeli več hladnih sten, ki bi vam črpale toploto iz našega telesa. Ni več potrebe po dvigovanju temperature zraka, ker so okoli vas hladne stene. Hladni predmeti, stene in tla so glavni razlog, da vas pozimi lahko zebe, kljub temu, da je na temperaturnem regulatorju 23 ⁰C.

Z IR paneli v kombinaciji s fotovoltaiko lahko še dodatno prihranite.

Kje vse uporabljamo IR panele SUNLIFE grelnega sistema Ekosen

IR ogrevanje je najbolj ekonomična in udobna rešitev ogrevanja v skoraj vseh situacijah. Ne glede na zahtevnost ali obliko prostora lahko izkušeni specialisti za IR ogrevanje s pravilno izbiro produkta in njegovo postavitvijo ustvarijo idealno toplotno ugodje, ob zelo nizkih stroških ogrevanja.

Zmotno je prepričanje, da uporaba IR panelov ni najboljša rešitev v nekaterih prostorih zaradi lastnosti kot so: nizki strop, slaba izolacija, slaba električna napeljava, vlaga, velika okna … Uporaba IR panelov za ogrevanje je v praksi neomejena. Panele lahko uporabljate tudi za dogrevanje, vendar v nobenem primeru ne priporočamo uporabo zgolj za dogrevanje. V nadaljevanju si poglejmo nekaj primerov uporabe.

IR paneli Ekosen v bivalnih prostorih

IR grelne panele grelnega sistema Ekosen je mogoče namestiti kjerkoli: v otroški sobi, dnevni sobi, jedilnici, kopalnici, počitniških prostorih, avtodomih, bivalnih kontejnerjih, skratka povsod, kjer želimo doseči toplo in prijetno bivalno klimo z malo denarja.
Zaradi širokega razpona oblik, barv in tež se IR paneli grelnega sistema Ekosen odlično prilegajo v vsak prostor, tako na strop kot steno.

IR paneli Ekosen v pisarnah

IR grelni paneli grelnega sistema Ekosen se v pisarnah preprosto namestijo na spuščeni strop, enako kot v stanovanjih. Delovna klima postane bistveno boljša, saj se zmanjša vrtinčenje zraka, zrak ohrani normalno vlažnost, zmanjša se kondenzacija vlage, pomanjkanje toplote pa postane preteklost. Ogrevanje se lahko uravnava consko in se tako prilagodi različnim potrebam zaposlenih. Dodano so zaradi odlične odzivnosti možni večji spusti temperatur čez noč in s tem dodatni prihranki. Prav tako lahko upravljate vsako pisarno ločeno in imate stroške do centa natančno določane, poleg tega lahko s conskim prilagajanjem izboljšate ”medsebojno – klimo” tima.

IR paneli Ekosen v zdravstvu – zdravstveni dom, bolnišnica …

Ogrevanje z IR toploto postaja vedno bolj priljubljeno v bolnišnicah ravno zaradi higienskih in zdravstvenih prednosti. Grelne plošče ne tvorijo zračnih tokov, ki prenašajo mikroorganizme in se lahko tudi brez težav očistijo. Drugo, kar šteje, pa je to, da ne izsušujejo zraka, kar cenijo bolniki z boleznimi dihal. Infrardeče valovanje že desetletja uporabljajo v posebne zdravstvene in terapevtke namene.

IR paneli Ekosen v savnah in za vročo jogo

Savno si lahko naredite tudi s pomočjo IR panelov grelnega sistema Ekosen. IR savne so vedno bolj priljubljene, ker jih lahko obiskujejo tudi ljudje, ki sicer ne prenašajo visokih temperatur. S pomočjo IR savne dosežemo številne pozitivne učinke na telo, nekatere pa znanost šele odkriva. V savno lahko spremenimo vsak prostor, če ga le opremimo z dovolj moči. Zato se navadno vzame manjši prostor, do 3 m2, ki ga opremimo s približno 300 W/m2, kar bi bili v tem primeru 900 W. Optimalna temperatura v infrardečih panelnih savnah je od 35 oC do 42 oC. Strošek enournega savnanja je samo 0,12 €. Prav tako so IR grelni paneli primerni za središča, kjer se izvaja vroča joga.

IR paneli Ekosen v kmetijstvu

IR paneli grelnega sistema Ekosen ugodno vplivajo na rast rastlin in boljše počutje živali v hlevih in drugih prostorih. IR ogrevanje zelo koristi pri vzreji živali, saj tako kot na ljudi nanje pozitivno vpliva infrardeča toplota, zmanjša se tudi število bolezni zaradi manjšega kroženja prahu. Poleg tega je poraba energije za ogrevanje živali veliko manjša.

IR paneli Ekosen v proizvodnji

Z IR ogrevanjem proizvodnih hal lahko dosežemo velike prihranke in odlično toplotno udobje zaposlenih. Lastnost IR ogrevanja je, da ustvarja enakomerne temperature tudi v visokih objektih in s tem imamo dodatne prihranke. Dodatno je možno ustvariti toplotne cone, kjer je enakomerno toplo. Tako ne grejemo celotnega prostora, če ga ne potrebujemo. IR ogrevanje odlikuje tudi visoka odzivnost, odsotnost vzdrževanja, nizka poraba in je zato priznan način ogrevanja v številnih industrijskih ter drugih halah po svetu. Kot edini način pa je primeren v stavbah kot so: ladjedelnice, proizvodnja letal ali velika skladišča.

IR paneli Ekosen v gradbeništvu – za izsuševanje

Z IR paneli je izsuševanje prijazen postopek in je primeren tudi za občutljivejše površine in predmete, kot so na primer starejše umetnine iz lesa, slike ipd. Sistem za izsuševanje z IR paneli grelnega sistema Ekosen poleg ekološke sprejemljivosti in nemotečega delovanja, odlikuje tudi hitrost, saj je eden izmed najhitrejših sistemov za izsuševanje. Betonske površine so praviloma suhe v roku 48 do 72 ur, lesene površine pa v 24 do 48 urah.

Vrste IR panelov Ekosen SUNLIFE

IR panel SUNLIFE ONE

Odlikuje ga lepa oblika in kakovostni materiali. Je strokovno preverjen, kvalitetni in ustrezno certificiran proizvod. Montiramo ga na strop, tako da je neopazen in s tem poskrbimo za najboljši izkoristek toplote. IR ogrevanje s panelom SUNLIFE ONE je primerno predvsem za glavno ogrevanje bivalnih in delovnih prostorov. Primerni za stanovanje, hišo, apartma, vikend hišo, pisarne, zdravstvene domove, bolnišnice in tudi za avtodome ali plovila. Je bele barve, nima okvirja, je tanek in zato manj opazen. Primeren za objekt z višino stropa do 3,2 m s klasičnim termostatom in do višine 3,8 m z IR Sun WiFi regulatorjem.

Montaža je enostavna, brez velikega posega v prostor. V 90 % jih montiramo na strop, saj s tem zagotovimo najboljši izkoristek energije. Kot sliko pa ga montiramo na steno. Montažo izvajajo samo licencirani monterji, ki IR panele estetsko in optimalno namestijo v vsak prostor posebej. Zaradi prilagojene dimenzije lahko 300 W in 700 W panel montiramo tudi v armstrong stropove.

IR panel Sunlife MIRROR

je IR grelno stekleno ogledalo, ki ima široke možnosti uporabe in se lepo poda v vsak prostor. Vaša kopalnica bo vedno topla in ogledalo nikoli zarošeno ali na hodniku boste s prijetno toploto presenetili svoje goste. IR panel Sunlife MIRROR se lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji z drugimi IR grelnimi telesi in sistemi ogrevanja. Montiramo ga na steno. Možnost imate tudi led lučke.

IR panel Sunlife TAG 

Unikaten dizajn je primeren tako za strope kot za stene kuhinje, otroške sobe in pisarne, ki jo montiramo na steno. Sprednja stran IR panela je iz stekla, zato spadajo v višji cenovni razred. Nanje si lahko napišete dnevna opravila ali kako drugače popestrite njihov izgled. Z IR Sunlife TAG, tako nobeno opravilo ne bo pozabljeno.

IR panel SUNLIFE SUN F

So višje temperaturni IR paneli, kar pomeni, da imajo višjo moč. Namenjeni so objektom, ki imajo višje strope ali večje volumne prostorov, kot so poslovni prostori, hale, delavnice, telovadnice in dvorane. Primerni so tudi za objekte s slabo izolacijo in prostore, ki jih je potrebno hitro ogreti. Njihova uporaba se odlično obnese tudi za terase in balkone.

So bež barve in delno nazobčani na sprednji strani. Tovrstni paneli so idealna rešitev za vse, ki ne želijo IR panelov temne barve. So odlična rešitev tako za stanovanja in hiše z visokimi stropi, za stare kraške kamnite hiše in za prostore z velikimi kvadraturami, saj ogrevajo hitro in močno. Tako kot vsi drugi paneli, tudi ti sušijo vlago in plesen in ne povzročajo prahu.

IR panel SUNLIFE VARMA

Grelna telesa Sunlife VARMA so najbolj primerna točkovna telesa za zunanjo in notranjo uporabo. Grejete se točno tam, kjer to potrebujete. So izredno učinkoviti, saj delujejo s kratkimi infra rdečimi žarki, torej kot da bi sijalo sonce.
Grelniki so tudi odporni na vlago. Najbolje jih je uporabiti: na terasah gostinskih lokalov, v tovarnah, industrijskih halah, v skladiščih, v šotorih, na delovnih mestih, na gradbiščih, v trgovskih objektih, na tržnicah, v cerkvah, v kleteh, v fitnes centrih, v garažah ali v športnih objektih.

IR paneli EKOSEN

Prednosti panelov

Prihranite do - 60% pri stroških ogrevanja.

Z IR paneli Sunlife prihranimo do - 60% pri stroških ogrevanja. Z IR sun regulatorjem še dodatno prihranimo do - 30%. Cena elektrike je stabilna na daljše obdobje, s čimer dodatno prihranite.

Okolju prijazna, zelena energija.

Okolju prijazna, zelena energija: električno energijo pridobivamo iz okolja. Ekološki produkt: zaradi nizke teže se pri izdelavi in recikliranju porabi veliko manj energije v primerjavi s klasičnimi sistemi ogrevanja.

Strokovno svetovanje in pravilni izbor produktov.

IR panele Sunlife prodajajo licencirani specialisti za IR ogrevanje, ki zagotavljajo strokovno svetovanje in pravilni izbor produktov ter popolno podporo tudi pri in po nakupu.

Brezhibno delovanje vašega ogrevalnega sistema.

IR paneli Sunlife skrbijo za udobno bivanje in prijetno počutje ter so prijazni do okolja. Zagotovite si brezhibno delovanje vašega ogrevalnega sistema in trajno zadovoljstvo.

Montaža je enostavna.

Montaža je enostavna, brez velikega posega v prostor. Montažo izvajajo samo licencirani monterji, ki IR panele estetsko in optimalno namestijo v vsak prostor posebej.

V prostoru skoraj neopazni.

IR paneli so zaradi njegove oblike in barve v prostoru skoraj neopazni, lahko pa v prostoru predstavljajo čudovit detajl, ki popestri vzdušje.

Najboljši izkoristek energije.

V 90 % jih montiramo na strop. Možnosti uporabe prostora pa so različne: lahko jih uporabite tudi kot sliko, ogledalo ali tablo.

Dosežejo dolgo življenjsko dobo.

IR paneli nimajo gibljivih delov, zato vzdrževanje ni potrebno, obenem pa dosežejo dolgo življenjsko dobo. Podaljšujejo tudi življenjsko dobo zgradbe.

»Toplotna črpalka nas bi nas stala s kompletno inštalacijo 20.000 € – 22.000 €, za IR panele pa smo tako odšteli le 8.000 € preostanek smo porabili nakup fotovoltaike (11 kWh).«

IR paneli v kombinaciji s fotovoltaiko oz. sončnimi celicami

V našem podjetju ne prodajamo sončnih celic, vendar vam z veseljem priporočamo podjetja, ki se s tem ukvarjajo. Zakaj priporočamo investiranje v sončne celice v kombinaciji z ogrevanjem na IR grelne panele?

Razlog je v tem, da vam fotovoltaika omogoča samooskrbo za celotno ogrevanje. Preostanek elektrike pa lahko uporabite za gospodinjsko rabo. Poleg tega je kombinacija fotovoltaika in IR grelni paneli idealna, saj je življenjska doba fotovoltaike in IR panelov nad 30 let in se realno tako investicija najhitreje povrne. Kdaj se bo investicija povrnila?

Glede na informativne izračune, ki smo jih prejeli od izvajalcev Gen-i, Petrol in Prosigma, se naložba za 5-kilovatno elektrarno povrne v približno petnajstih letih, dodatni prihranek v skupno tridesetih letih delovanja je približno 8.000 €.

Glede na rast cen v zadnjih desetih letih in glede na trenutne napovedi se pričakuje še nadaljnja rast cen električne energije. Povprečno slovensko gospodinjstvo na leto porabi približno 5.000 kWh elektrike in s tega stališča je odločitev za sončno elektrarno smotrna, saj lahko vso potrebno elektriko gospodinjstvo proizvede samo in si zagotovi neodvisnost od naraščanja cen na trgu.

Kakšna je okvirna višina naložbe?

Na hišo veliko približno 110 m2 lahko namestite, fotovoltaiko z močjo okrog 7 kW. Načeloma zadostuje približno 5 kW za hišo povprečne velikosti. Znesek investicije je odvisen predvsem od moči elektrarne – pri moči okrog 5 kW se zneski gibljejo med 8000 € in 11.000 €.

Poleg osnovne cene izvajalca je treba plačati še DDV, ki je 9,5 %, a le v primeru, da je elektrarna na stanovanjskem objektu, ki je namenjen za trajno bivanje, in če uporabna površina stanovanja ne presega 250 m2 (za enostanovanjske stavbe) oziroma 120 m2 (večstanovanjske stavbe). Kadar so sončne celice postavljene na nestanovanjski objekt (garaža, lopa, hlev …), objekt presega navedeno kvadraturo ali gre za počitniški objekt, velja običajna 22 % davčna stopnja.

Zaradi zgoraj naštetih prednosti zmanjšamo stroške ogrevanja do 50 do 60 % v primerjavi s kurilnim oljem, v primerjavi z lesnimi peleti pa do 20 %.

V Radencih je že zrastel prvi samooskrbni stanovanjski blok, ki je bil tudi prvi tovrstni večstanovanjski objekt v tem delu Slovenije. Blok smo opremili z IR paneli, ki bodo omogočali stanovalcem individualno prilagojeno ogrevanje. Opremljen je tudi s fotovoltaiko. Odziv stanovalcev si lahko preberete v nadaljevanju.

»Fotovoltaična podpora v kombinaciji z IR paneli bo krepko zadostovala za vse potrebe in še za gospodinjsko rabo elektrike. Poraba je še manjša od pričakovane, stanovalci pa so zelo zadovoljni.«

Primerjava IR panelov s toplotno črpalko in električnimi konvekcijskimi radiatorji

Namen ogrevanja je dvigniti povprečno temperaturo v prostoru do te mere, da nam zagotavlja ustrezne bivalne ali delovne pogoje. Seveda nas zmeraj zanima poraba energije, ki je na prvem mestu odvisna od toplotne izgube prostora in na drugem mestu od učinkovitosti sistema ogrevanja. Ko govorimo o učinkovitosti, moramo meriti delovanje ogrevalne naprave v praktični rabi, v smislu koliko enot energije je potrebno, da dvignemo temperaturo v prostoru na želeno. Slednje je zelo odvisno tudi od izgub sistema, odzivnosti in učinkovitosti izrabe energije v prostoru za dvig temperature.

infografika-delovanje-ir-panelov-ekosen-1

Za primer vzemimo ogrevanje s toplotno črpalko v prehodnem času (topli dnevi in hladne noči). Toplotna črpalka je v tem primeru v kleti in greje sobo v 2. nadstropju. Radiatorji so založenimi in nameščeni ob oknu. Hitro se pokaže velika izguba energije. Izguba energije se nadaljuje tudi, ko naprava ne deluje (v dnevnem času, ko je toplo), saj energija uhaja iz zalogovnika toplote. Zgodba je seveda drugačna ob ogrevanju z IR paneli. Ko prostor ogrevamo z IR paneli, se vsa energija porabi v prostoru in to samo takrat, ko jo potrebujemo. Če se sedaj sprašujete, ali ni torej isto, če grejemo s katerim koli električnim ogrevalom? Ne, ni! Za primer vzemimo 2 kW likalnik in z njim poskušajte ogreti prostor. Razlika je občutna, ki nastane zaradi različnega načina prenosa toplote v prostor in s tem se kaže tudi različna poraba energije. Poraba energije je tako ob navedenem napačnem primeru gretja in za dosežek enake temperature veliko višja, kot v primerjavi z IR paneli. Pri slednjih je poraba energije zaradi optimalnega ogrevanja in skoraj nične izgube energije bistveno manjša.

IR ogrevanje v okoliščinah, kot so bivanjski in delovni prostori, prinaša manj izgub, kot katero koli drugo električno ogrevanje. Pri IR ogrevanju se energija uporablja izjemno učinkovito za dvig temperature, pod pogojem, da je izbrano pravilno ogrevalno telo, pravilne moči in optimalno nameščeno. Namreč kadar IR paneli niso nameščeni pravilno, se lahko zgodi, da se poraba energije vseeno dvigne. V izogib napakam pri nameščanju, vam naši strokovnjaki svetujejo in pred nameščanjem izmerijo (izračunajo) toplotne izgube v stanovanju. V praksi boste tako ob pravilni rabi prihranili več kot 40 %, kot v primerjavi z varčnim električnim radiatorjem. Pri uporabi klasičnih električnih radiatorjev boste skoraj zagotovo imeli težave z vlago, prahom in toplotnim udobjem. Razlogi so prevelike temperaturne razlike med stenami in zrakom. Razlika v nabavni ceni se tako več kot povrne.

Na vprašanje ali so njihove stranke opazile kakšno razliko med zdajšnjim IR ogrevanjem in ogrevanjem, ki so ga imele predhodno, je Jožef Kramberger, dr. med. spec., odgovoril:

»Razlika je neverjetna, najboljši odgovor na tako vprašanje je: »pridite in občutite!« Predmeti v prostoru so vsi enako topli, to nam daje občutek naravne toplote. Med tlemi in stropom ni zaznavne temperaturne razlike, tla so topla kot pri talnem ogrevanju, v prostoru tudi ni vonja po vlagi, ker je ni in ni plesni na zidu«.

Vabimo vas na ogled IR panelov v naših salonih v Mengšu (pri Ljubljani), v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), v Kopru, Zagrebu in v Splitu. Kontaktirajte nas za brezplačen ogled ter meritve vaših prostorov in vam po želji pripravimo optimalno ponudbo ter izračunamo vaš letni prihranek.

Pošljite povpraševanje

Vpišite podatke in zahtevajte neobvezujočo ponudbo

Polja označena z * so obvezna.

Zahtevek za brezplačni izračun in pripravo ponudbe

izpolnite obrazec in naš visoko usposobljeni strokovnjak za IR ogrevanje vas bo kontaktiral v najkrajšem možnem času. Ekosen smo vodilni specialisti za izdelavo IR panelov in IR ogrevanje z več kot 10.000 zadovoljnimi strankami.