Ir-paneli

FAQ - pogosta vprašanja
in odgovori

bg2.png
Ekosen IR paneli, IR ogrevanje, IR paneli sunlife, pogosta vprašanja in odgovori

Opremili smo več tisoč objektov z IR-grelnimi paneli SUNLIFE. Nekateri uporabniki so se, preden so se odločili za IR-ogrevanje s paneli EKOSEN, na nas obrnili z dodatnimi vprašanji. Najbolj pogosta so objavljena v nadaljevanju.

Imate vprašanje, na katerega na naši spletni strani niste našli odgovora?

Zadovoljnih strank
0 +
Po celotni Sloveniji
IR panelov
0 +
Zmontiranih IR panelov
 • Ker z IR- ogrevanjem prihranimo do 65 % pri stroških ogrevanja.

 • IR-paneli so finančno dostopni, investicijo lahko napravimo po korakih (danes opremite kopalnico, jutri dnevno sobo …).

 • IR- ogrevanje podaljšuje življenjsko dobo zgradbe, ter preprečuje nastajanje plesni in vlage.

 • Zaradi toplejših površin predmetov, daje bolj naraven občutek toplote.

 • Enakomerno razporeja toploto med tlemi in stropom in daje občutek talnega gretja.

 • IR-grelni paneli nimajo gibljivih delov in imajo zato tudi več kot 3 x daljšo življenjsko dobo kot ostali ogrevalni sistemi.

 • So ekološki izdelek, saj se pri izdelavi in recikliranju porabi zelo malo energije v primerjavi s klasičnimi centralnimi ogrevalnimi sistemi.

 • Upravljanje je preprosto. Ni vzdrževanja. Ni potrebe po kurilnici, kotlovnici, dimniku

 • Enostavna montaža ne zahteva večjega posega v zgradbo. Čudovita oblika panelov se zlije s prostorom.

 • Elektrika je (če gledamo na dolgi rok) ugodna, saj jo lahko pridobivamo iz različnih virov.

 • Ob izpadu elektrike pada temperatura v prostoru zelo počasi.

 • Temperaturo vsake sobe lahko uravnavamo individualno.

 • Prihrani čas in skrbi. Idealno ogrevanje za vse generacije.

Pod pojmom vir ogrevanja razume vsak posameznik nekaj drugega: naprava za ogrevanje (konvektorji, sevala, vpihovanje toplega zraka, klimatske naprave), vrsta ogrevanja (centralno, lokalno), energent (plin, trda goriva, elektrika …) ali način prenosa energije (konvekcija, kondukcija, sevanje). Kaj pa pojma “dejansko porabljena energija” in “teoretično porabljena energija”? Odgovor na vprašanje je odvisen od definicije in podali bomo razlago za vse.

Izhajamo iz osnov fizikalnih zakonov. Za spremembo temperature katere koli snovi moramo spremeniti količino toplote te snovi. Če snovi dovajamo določeno količino toplote, je sprememba temperature odvisna od lastnosti snovi in količine toplote. Torej vir toplote, ki jo je snov prejela, ni pomemben, saj bo sprememba T vedno ista. Če pa se vprašamo glede temperature v prostoru, je zadeva veliko bolj kompleksna, predvsem glede vpliva vira na količino prenesene energije v ta prostor. Ko dodamo vpliv na dvig temperature in lokacije merjenja, posebej če dodamo spremenljivko človeka, ki pove, kdaj mu je toplo, ne glede na to kaj kaže termostat, je zadeva še toliko bolj kompleksna.

Ali se torej spremeni potrebna količina energije za dvig na neko določeno temperaturo iste snovi? Odgovor je ne. Ali se spremeni dejansko porabljena energija, če spremenimo način (vir) dovajanja energije v prostor, kjer termostat ugaša ogrevanje? Seveda.

Upoštevati je treba odnos med telesi, ki prejemajo toploto in kraj, kjer merimo temperaturo, ki bo ugasnila vir ogrevanja. Vzemimo na primer 100 kg težko kroglo, ki jo ogrevamo od znotraj ali od zunaj. Krogla je v sobi, v kateri želimo imeti temperaturo 21 °C. Termostat ugasne ogrevanje, ko ima zrak 21 °C. Sedaj v to sobo postavimo najprej IR sevalo, ki greje površino krogle in sobe nato pa postavimo grelno telo v sredino krogle. Merimo porabo energije in opazujemo dogajanje skozi običajno leto. Hitro je jasno, da bo sistem z grelnim telesom v sredini krogle imel veliko večjo porabo energije in da se bo soba pogosto pregrevala ter da bo nadzor temperature precej otežen, saj mora grelec najprej segreti celotno maso krogle, šele nato bo ta segrevala sobo in jo pogosto pregrela. V prvem primeru bo soba s površino krogle hitro ravno prav topla. Prav tako ni potrebe segrevati celotne krogle, ampak samo površino, saj nam bo tako enako toplo. Pri ogrevanju je pomembno le, da imajo površine temperaturo, kjer je toplotni tok nam idealen, to je pri povprečni temperaturi 21 °C, kar vključuje vse okoli nas, tako zrak kot predmete. Zato pa mora biti pozimi zrak pri navadnem ogrevanju bolj vroč, da nas ne zebe, poleti pa že pri 21 °C lahko občutimo vročino, če so stene toplejše. Torej toplotne potrebe sobe se niso spremenile, spremenili smo le način dovajanja energije in s tem se je vse spremenilo. To je seveda močno karikiran primer, ki samo kaže, da moramo vedno upoštevati dejansko stanje in ne samo računskih toplotnih izgub ter jih potem nadomestiti na kateri koli način.

Podobne razlike, čeprav manjše se dogajajo ko primerjamo IR-ogrevanje in navadno konvekcijsko ogrevanje. Vprašajmo se kaj greje vroč zrak in koliko vpliva temperatura zraka na prezračevalne in druge toplotne izgube in kaj greje IR-panel in koliko je tu prezračevalnih in toplotnih izgub. Takoj vidimo velike razlike. Druga masa, druga količina mase, druge temperature v različnih delih sobe in na koncu druga poraba energije pri istem termostatu, ki ugaša ogrevanje ob isti temperaturi. Že če pričvrstimo panel na strop ali steno nastanejo merljive razlike v porabi energije.

Vzemite 2 kW likalnik in ga prislonite na zunanjo steno sredi zime ali pa 2 kW radiator oziroma IR-panel. Bo enako toplo? Tudi IR-paneli različno učinkovito segrejejo sobe glede na to ali so na steni ali na stropu. Zakaj? Zakaj visokotemperaturni IR-grelci ne grejejo isto učinkovito istih prostorov kot nizkotemperaturni? Torej način prenosa energije šteje pri dejanski porabi.

Kaj pa energenti? Če se vprašamo ali ob enakem sistemu ogrevanja in enakem izkoristku energenta obstajajo razlike, seveda jih ni. Ampak če v tem sistemu zamenjamo le lokacijo radiatorja bo prišlo do sprememb v porabi energije. Dejansko pa so vedno razlike v izkoristku energije energenta samega. Vzemite suha in mokra drva pa bo zadeva jasna. Torej ne moremo niti istih energentov med sabo primerjati. Kaj pa peči in lokacija peči? Ali je vseeno, če je peč locirana v objektu ali 500 m stran? Ali je vseeno kje so speljane cevi? Verjemite, da je lahko toplotna črpalka dražja rešitev od olja, če je locirana 500 m od ogrevanega objekta.

Lokalno ali centralno ogrevanje? Centralno ogrevanje je zelo potratna rešitev, posebej v prehodnih obdobjih zaradi izgub v sistemu in neodzivnosti. Vpliv je odvisen tudi od načina življenja. Ponovno ni primerjave.

Torej, v teoriji rabimo vedno enako energijo za dvig iste snovi za isto temperaturo. Ampak s tem kako to delamo in kam damo energijo še kako vplivamo koliko energije dejansko porabimo za dvig temperature v prostoru. V praksi ni možno primerjati niti enakih energentov, kaj šele različnih sistemov ogrevanja iz vidika porabe energije. To dokazuje tudi dejstvo, da uporabniki IR-ogrevanja porabijo povprečno 60 % manj energije kot centralni sistemi in približno 30 % manj kot lokalni električni sistemi, če primerjamo toplotno udobje so razlike še večje.

Da. IR-ogrevanje je skoraj vedno najbolj ekonomično ogrevanje, prihranki so lahko izjemni. Če se trenutno ogrevate na elektriko z navadnimi radiatorji, olje ali utekočinjenim plinom, imate staro peč na zemeljski plin ali drva, ne uporabljate vseh bivalnih površin, potem boste lahko razpolovili svoj letni račun za ogrevanje, dokazljivi prihranki uporabnikov segajo do 70 % prejšnje porabe denarja za ogrevanje. Če kupujete novogradnjo, so lahko vaši prihranki še višji, saj lahko prihranite 70 % investicije vašega ogrevanja in vse vzdrževalne stroške drugih sistemov. Vse to je izračunljivo dejstvo, če gledamo skupne stroške ogrevalnih sistemov, ki vključujejo vzdrževanje, porabo, življenjsko dobo in investicijo.

IR-panel grelnega sistema Ekosen je vklopljen v povprečju le od 4 do 6 ur na dan, če je ustrezne velikosti in pravilno lociran.

Primer: Za stanovanje v velikosti 60 m2 potrebujete za ogrevanje z IR-paneli Ekosen približno 4 kW. V tem primeru je izračun porabe: 4 kW x 0,12 €/kWh x 5 ur/dan x 180 dni = 432 € na leto. V kolikor želite prihraniti dodatnih nekaj deset evrov na leto, vam priporočamo, da izberete cenejšega ponudnika električne energije.

Pogosto se vprašamo, ali gre za zavajanje kupcev, saj so kilovati elektrike dražji od kilovatov drugih energentov, vendar zaradi drugačnega prenosa toplote prihaja do popolnoma drugačne dinamike prenosa toplote in manjših izgub in s tem manj vklopov IR-grelnega telesa. To je dejstvo, ki se kaže pri vseh uporabnikih po celem svetu. Izdelane so tudi znanstvene študije, ki dokazujejo večjo učinkovitost IR-ogrevanja pri nadomeščanju toplotnih izgub. Vse razloge je nemogoče na kratko opisati, ker gre za zapleteno dogajanje, vendar lahko povzamemo ključne vzroke:

 

 • Električna energija se skoraj 100 % pretvori v toploto, ki segreje prostor. Posledično ni nobenih izgub skozi dimnik in cevi.

 • Ob zračenju nastane manj izgub, saj se več toplote shrani v predmetih kot v zraku, zato se ta energija počasneje izgublja, ko prostore zračimo.

 • Sistem je zaradi lokacije izjemno odziven, kar se pozna predvsem v prehodnem obdobju ali občasni uporabi prostorov.

 • Večji učinek izolacije zaradi sušenja sten. Dejstvo je, da vlažni zidovi v nekaterih primerih zmanjšajo učinek izolacije do 50 %.

 • Vsak prostor je individualno krmiljen in v vsakem porabimo le toliko energije kot jo potrebujemo, torej brez izgub.

Brez dvoma zmanjša ogrevanje z IR-grelnim sistemom Ekosen količino prahu in mikroorganizmov v zraku zaradi manjšega kroženja zraka, ki je naravno prisotno pri navadnih radiatorjih (pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju). Pozitivni učinki se zato pogosto kažejo v zmanjšanju alergij in bolezni dihal ter v izboljšanju počutja. Resne študije tudi kažejo pozitivne učinke IR-toplote na delovanje celic.

Sicer pa IR-toploto v enaki obliki oddaja vse okoli vas in tudi vi. Podrgnite si dlani in jih približajte, to je IR-toplota, ki je enaka toploti, ki jo oddajajo grelni paneli SUNLIFE. Vplivi na celice, ki prejmejo IR-toploto so po znanstveni literaturi izjemno pozitivni, obstajajo tudi uradno priznane in uporabljane terapije z IR-toploto. IR-ogrevanje se uporablja tudi v inkubatorjih za dojenčke. 

Na naši spletni strani www.ekosen.si so povezave do virov o IR-toploti in učinkih na organizem. Uradno mednarodno telo za zaščito pred neionizirajočimi sevanji pravi, da dolgovalovno toplotno valovanje ne predstavlja nobenih praktičnih skrbi glede vpliva na zdravje. Za ogled kliknite TUKAJ.

Meritve so bile prav tako izvedene na INIS inštituru za neionizirna sevanja.  Inštitut INIS je kot neodvisna in nevladna organizacija registrirana za raziskave in razvoj na interdisciplinarnem področju problematike neionizirnih elektromagnetnih sevanj. V okviru INIS deluje skupina, ki je usposobljena za najzahtevnejše razvojno-raziskovalne naloge s področja tehniškega, administrativnega, pravnega in zdravstvenega nadzora nad neionizirnimi sevanji. Več o testiranjih na  TUKAJ

Iz resnih znanstvenih študij in uradnih mnenj lahko vsakdo razbere, da gre za kvečjemu pozitivne učinke, ki pa jih mi zavestno ne poudarjamo, ker prodajamo predvsem varčno in učinkovito ogrevanje, zdravljenje in morebitne terapije pa prepuščamo medicini.

Da. Seveda. Z gotovostjo lahko trdimo, da pri IR-ogrevanju dosegamo bolj ugodne temperature v prostoru in to z uporabo manj energije kot pri konvekcijskem načinu ogrevanja. Večina verjame, da je občutek toplote odvisen od toplote zraka, kar je napačno, saj je toplotno udobje odvisno od vrste faktorjev, med njimi sta ključna povprečna temperatura okolice in prisotnost vetra. Primer: Smučarji in gorski plezalci ne zmrznejo niti v primeru, ko so obkoljeni z mrzlim in hladnim zrakom. Razlog za to je, da so zaviti v toplotne IR-valove, ki izhajajo naravnost od sonca (sončna toplota) in okolja, ki je sposobno te žarke učinkovito reflektirati (sneg, kamen, zemlja …). Z  gotovostjo lahko trdimo, da z IR-ogrevanjem lahko ustvarimo popolno toplotno ugodje, torej pravilno temperaturo zraka in okolice, ne glede na zahtevnost razmer.

Ne, nikakor. Pod mizo nikakor ni hladno, saj se infrardeča toplota odbija od vseh predmetov in posredno ogreje cel prostor, kar pa potrjujejo tudi vsi uporabniki IR-ogrevanja. Vemo, da je pod mizo hladno pri konvekcijskem načinu ogrevanja, saj se topel zrak dviga proti stropu, pri tleh pa ostane hladno. Pri IR-ogrevanju je toplota enakomerno razporejena po celotnem prostoru. Le pod grelnim panelom je nekoliko topleje.

Obstaja več vrst in proizvajalcev IR-grelnih teles. Med njimi obstajajo oblikovne, tehnološke in kakovostne razlike iz katerih izhajajo razlike v življenjski dobi, varnosti, namenu uporabnosti in učinkovitosti izdelkov. Prodajalci pogosto navajajo eksotične novosti, ki so navadno samo teoretične izboljšave že znanih rešitev, medtem ko zanemarjajo osnovno: življenjsko dobo, preizkušenost in izgled. IR-grelni paneli  SUNLIFE so nastali v sodelovanju z vodilnimi proizvajalci IR-grelnih panelov na svetu. Za IR-paneli SUNLIFE z razlogom stoji najdaljša garancija v Evropi in številna priporočila zadovoljnih strank. Če povzamemo – edinstveni IR Sun regulator, ki grelni sistem spremeni v najbolj udobnega in natančnega, IR-paneli SUNLIFE in preverjeni monterji električarji, zaokrožajo IR-grelni sistem EKOSEN. 

Razpon cen je širok. Odvisen je od velikosti prostorov, toplotnih izgub, števila IR panelov in regulatorjev ter cenovnega razreda IR panelov. Investicija v Ekosen grelni sistem na ključ znaša med 25 in 55 EUR/m². Ker gre za dolgoročno investicijo, vam za zagotovitev optimalnih izračunov in visoke kakovosti storitev nudimo brezplačen ogled objekta.

Izsušen zrak povzroča dvigovanje prahu, toplota pa je neenakomerno razporejena v prostoru (toplota pod stropom) … Ogrevalni sistemi v večini delujejo po principu kroženja zraka. Ogrevan zrak se dviguje, ohlajen pa se spušča, pri čemer prihaja do naravnega kroženja zraka. V prostoru, ki je ogrevan na ta način, je temperatura zraka višja, izguba vlažnosti zraka je večja in poleg tega pride do dvigovanja prahu.

Vse to lahko povzroči suho in onesnaženo ozračje v prostoru, ki ima negativne posledice na naše zdravje in počutje. Zaradi toplotnih razlik med tlemi in stropom, včasih celo do 10 °C, imajo mnogi nenehen občutek hladnih nog.

Neprimeren način omiljevanja negativnih posledic je uporaba ventilatorja. Ne samo, da poveča dvigovanje prahu in izgubo zračne vlažnosti, visoka temperatura naprave lahko delno spremeni navaden domači prah v saje, ki jih potem razporedi po prostoru.

V praksi ni nujno vedno tako, zato je potreben ogled specialista za IR-ogrevanje, ki svetuje idealno postavitev IR-panelov. Razdalja med nasprotnimi stenami je navadno daljša od 3 m, razdalja med stropom in tlemi pa je približno 2,5 m, zunanje stene imajo pogosto večji toplotni tok kot tla, zato se infrardeča toplota z manjšimi izgubami akumulira na tleh. Tudi če je panel na stropu, to ne pomeni, da gre vsa energija v tla. Toplota se prši po celem prostoru enako kot svetloba pri prižgani luči. Vpijejo jo predmeti in stene, tako da je temperatura čim bolj enakomerna. Na koncu deluje cel prostor kot nizkotemperaturni radiator.

V določenih primerih je bolj ekonomična zidna namestitev panelov. Na stene se infrardeči panel montira predvsem na stopnišču, hodniku ali kot dodatek v dnevni sobi. V primeru, da so IR-paneli montirani na stenah, so stroški ogrevanja lahko višji, lahko pa tudi ni opaznih razlik, če se izbere ustrezna postavitev. Zato se je pred odločitvijo dobro posvetovati s specialistom za IR ogrevanje.

Primer nihanja porabe pri ogrevanju hiše v velikosti 150 m2 in s srednje dobro izolacijo.

Prihranki so v prehodnem obdobju večji kot v glavni sezoni. Če je npr. januarja poraba 195 €, potem ne smemo pomnožiti s 6 meseci, ampak moramo upoštevati faktorje med 3, 6 in 4. Če bi upoštevali napačen faktor (6), bi bila poraba 1170 € na leto. V praksi je tako letna poraba 807 €. Že pred leti so testiranja pokazala, da so prihranki z IR ogrevanjem v prehodnem obdobju cca. 60 %, v Sloveniji pa celo 70 %. V glavni sezoni so prihranki 30 %, za Slovenijo je podatek cca. 35 %. V povprečju so tako prihranki z IR ogrevanjem med 50 % in 60 %. Raziskave so izvedli na Tehnični univerzi Kaiserslautern (Nemčija).

Poleg tega moramo upoštevati, da je poraba električne energije pozimi med 10 € in 20 € višja, saj nam pozimi dlje časa gorijo luči, več smo pri računalniku, več smo pred TV-zaslonom in celo več kuhamo.

Seveda izvajamo montažo. Standardi, ki smo si jih zastavili v podjetju Ekosen, zagotavljajo kakovostne usluge v vseh fazah poslovanja. Reference, ki jih ima podjetje Ekosen v Sloveniji, so trenutno daleč pred ostalo konkurenco. Podjetje EKOSEN zagotavlja celovito storitev, od strokovnega svetovanja do prodaje in kakovostne montaže po celotni Sloveniji. Montažo izvajajo profesionalno usposobljeni električarji monterji, z najboljšim orodjem in vgradnimi materiali. S tem se naročnik izogne nepotrebnemu stresu pri izvedbi in trajanju montaže. Naši monterji za seboj pustijo urejeno okolje in prvotno stanje objekta (izvršijo tudi kitanje). Garancija za najboljše IR-panele grelnega sistema Ekosen velja do 15 let.

Ne. Rešitev je lahko OGB SMART grelnik vode podjetja Gorenje, ki je zelo varčen, ima dobro izolacijo. Za štiri člansko družino je dovolj že 80 l, 100 l ali 120 l grelnik vode. Za nizko investicijo dobite največ. Iz prakse je za štiri člansko družino poraba le med 8 in 10 EUR na mesec.

Pri IR-sistemu ogrevanja Ekosen ne potrebujemo nobenega dodatnega prostora, saj se paneli montirajo na strop ali na steno. Tako prostor za kotlovnico in rezervoar za kurilno olje ni potreben. Prav tako ne potrebujemo sistema cevovodov, radiatorjev in dimnika.

Ker se odlično dopolnjujeta. THERMOSUN je poseben termokeramični premaz (barva), ki se po kakovosti uvršča v sam vrh ponudbe. Narejen je z namenom, da pomaga dodatno izkoristiti naravno IR-toploto in zato pri IR-ogrevanju dosega še boljše rezultate ter obratno. Toplotno udobje se s pomočjo barve občutno izboljša in tisti neprijeten občutek mrzlih sten postane preteklost, temperature na termostatu pa ni potrebno več zviševati in s tem so stroški ogrevanja takoj nižji.

Preprosto. Z nami stopite v stik, kjer se boste s specialistom za IR-ogrevanje dogovorili za termin ali vam naši sodelavci podajo osnovne informacije. Za izdelavo ponudbe se lahko naročite tudi na termin v prodajnih salonih v Mengšu (pri Ljubljani) ali Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru) ali v Kopru ter na Hrvaškem v Zagrebu. Po ogledu in odločitvi o nakupu se dogovorite za montažo. 

Garancija je odvisna od izdelka. Za naše najboljše IR-grelne panele imamo 15 letno garancijo.

Do - 50%. Izračunajte prihranek.
Toplota kot sončna

IR-paneli Sunlife

Vabljeni v naše salone, da si ogledate IR-panele SUNLIFE

Vabljeni v naše salone, da si ogledate IR-panele SUNLIFE in se prepričate o njihovi kakovosti. Naš delovni čas si lahko ogledate na vrhu podstrani “KONTAKT”.

Oglejte si izjave naših zadovoljnih strank in si preberite odgovore na pogosta vprašanja, za več informacij lahko pokličete na brezplačni telefon.

REZERVIRAJTE OBISK SALONA
ir-paneli-ekosen-one-poslovalnica
ir-paneli-ekosen-one-poslovalnica-2