IR-ogrevanje in učinkovita raba energije | EKOSEN

IR-ogrevanje in učinkovita raba energije
nedelja, 30. Junij 2019
/
novica

Kako IR-paneli delujejo?

Infrardeča oblika energije je del naravnega spektra in izjemno ugodno vpliva na nas. Energija se takoj pretvori v toploto, zato se prostor segreje zelo hitro, ob tem pa imamo občutek, da na nas sije sonce.

S toplotnim valovanjem ne segrevamo zraka, ampak trde površine, predmete, zidove in ljudi v prostoru, ki so v dometu panela. Tako vam ob steni ne bo več hladno, vaše noge pa bodo vedno tople, saj je toplota v prostoru razporejena enakomerno – med stropom in tlemi je le minimalna toplotna razlika.

S tem tipom ogrevanja preprečimo tudi gibanje toplega in hladnega zraka v prostoru, ki dviguje prašne delce. Toploto lahko uravnavamo s termostatom ali regulatorjem IR Sun v vsakem prostoru posebej. Prostor, ki ga ogrevate, se ne bo ohladil še dolgo potem, ko boste IR-panele že izključili. Več o delovanu si lahko preberite TUKAJ

Regulator IR-ogrevanja

IR Sun optimizira delovanje IR-ogrevalnih sistemov, saj vsakega spremeni v najbolj odziven, natančen in udoben sistem ogrevanja. V kombinaciji s preprosto uporabo urnikov in naprednih algoritmov dovajanja toplote v prostor je regulator IR Sun izjemno energijsko učinkovit in prinaša do 30 % prihranka električne energije v primerjavi s klasičnimi termostati. Zato se odplača sam.

S pomočjo IR-tehnologije boste odpravili vlago in plesen ter s tem lajšali bolezni dihal pa tudi bolečine v mišicah in sklepih. Ta inovativni in naravni sistem ogrevanja je zdrav in tako primeren za vse, predvsem pa za tiste, ki veliko sedijo, ali starejše, saj povečuje telesno energijo.

Uporaba IR-tehnologije

V zadnjih 60 letih je bil razvoj usmerjen predvsem v fosilna goriva, ki postajajo vse dražja. Danes pa je tukaj tehnologija, ki učinkovito pretvarja obnovljivo električno energijo v toplotno ter je primerna za osebno in poslovno uporabo, v stanovanjih in hišah. Sistem IR-ogrevanja je primeren za vse vrste objektov predvsem kot glavno ali pa za dodatno ogrevanje.

Ali je IR-ogrevanje res najbolj ekonomično?

Da, IR-ogrevanje je najbolj ekonomično in prihranki so lahko izjemni. Če trenutno ogrevate na elektriko z navadnimi radiatorji, na olje ali utekočinjen plin, imate staro peč na zemeljski plin ali drva, ne uporabljate vseh bivalnih površin, potem boste lahko prihranili tudi več kot polovico vašega letnega zneska za ogrevanje, dokazljivi prihranki uporabnikov segajo do 60 odstotkov.

Če kupujete novogradnjo, so lahko vaši prihranki še večji, saj lahko prihranite do 70 odstotkov že pri investiciji v ogrevanje in druge vzdrževalne sisteme. Vse to je izračunljivo dejstvo, če gledamo skupne stroške lastništva ogrevalnih sistemov, ki vključujejo vzdrževanje, porabo, dobo uporabnosti in investicijo.

 

Ogrevanje z IR-sistemom Ekosen

  • predmeti in stene ostanejo suhe in oddajajo toploto
  • infrardeča toplota deluje pozitivno na počutje
  • ugodna cena ob nakupu in majhna poraba energije med delovanjem

Ogrevanje z običajnim sistemom

  • kroženje zraka omogoča dvigovanje prahu
  • temperaturne razlike v prostoru povzročajo prepih
  • vlažen zrak kondenzira na stenah, omogoča rast plesni in povzroča poškodbe sten

Ekosen ima v Sloveniji že več kot 6000 zadovoljnih uporabnikov IR-sistemov Ekosen.

Vas zanima, koliko bi privarčevali v 1, 5, 15 ali 25 letih, če bi svoj dom ogrevali z IR-grelnim sistemom Ekosen? Preverite TUKAJ