Skip to content Skip to footer

Z IR-paneli Ekosen so v zdravstvenem domu Lenart zadovoljni že dobrih pet let

IR-ogrevanje je med uporabniki v vzponu. Razlogi so najmanj trije. Investicija je med najmanjšimi, to ogrevanje je zelo udobno in ne zahteva praktično nobenega vzdrževanja

Prvenstveno je namenjeno glavnemu ogrevanju, lahko pa ga uporabite tudi za dogrevanje nekaterih prostorov. V Zdravstvenem domu Lenart je stalnica že od leta 2012, z njim pa so zelo zadovoljni, nam je v pogovoru med drugim zaupal direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger, dr. med., spec

Dr. Kramberger, zakaj ste se v Zdravstvenem domu Lenart odločili za ogrevanje z IR-paneli?

Za prva IR-panela smo se odločili, ker smo imeli težave s siceršnjim ogrevanjem. Nikoli nismo dosegli sobne temperature več kot 16 °C. S prednostjo ogrevanja z IR-paneli nas je seznanil naš pooblaščeni varnostni inženir. Prvotno vodilo je bilo s čim nižjimi vhodnimi stroški iztržiti čim več. To se nam je z namestitvijo IR-panelov izpolnilo.

Kakšen je občutek zaposlenih in strank v prostorih, ogrevanih z IR-paneli?

Občutek bivanja v prostoru, ogrevanem z IR-paneli, je izjemno prijeten. Vsi predmeti imajo enako temperaturo, pri tleh ni hladneje kot višje, tla dajejo občutek talnega ogrevanja. Mirno se lahko giblješ po prostoru bos. Kasneje smo IR-panele namestili v ordinaciji za ženske, v ordinaciji za otroke in šolarje ter v eni od splošnih ambulant.

Zakaj menite, da so bili IR-paneli prava izbira za vas?

Z IR-paneli prihranimo več kot 60 odstotkov pri stroških za ogrevanje, v času, ko ni kurilne sezone in je zunaj hladno, z njimi ogrevamo prostore. Pomislite, kakšna dodana vrednost je to v ambulanti za otroke. V eni od ambulant smo imeli težave s plesnijo. Z namestitvijo IR-panelov smo rešili tudi to. Stene se pri ogrevanju z IR-paneli sušijo, to pa pomeni tudi boljšo izolativnost in prihranek pri porabi energije za ogrevanje. V eni od ordinacij smo tako rešili tudi težavo z dotrajanim starim načinom ogrevanja, kar bi sicer zahtevalo velik poseg v več prostorov, ki so v uporabi tako rekoč 24 ur 365 dni na leto.

Je kakšna razlika med IR- in prejšnjim načinom ogrevanja?

Razlika je neverjetna, najboljši odgovor na tako vprašanje je: »Pridite in občutite!« Predmeti v prostoru so vsi enako topli, to nam daje občutek naravne toplote, med tlemi in stropom ni zaznavne temperaturne razlike. V prostoru tudi ni vonja po vlagi, ker je ni in ni plesni na zidu.

Kje ste kupili panele in ali ste s prodajalcem zadovoljni?

IR-panele smo kupili v podjetju EKOSEN. S prodajalcem in izvajalci smo zelo zadovoljni. Odnos vseh zaposlenih do stranke je profesionalen. Naša dejavnost je specifična in ne moremo kar zapreti ordinacije. Zato smo se o montaži dogovorili za vsak prostor individualno. Tudi to je velika dodana vrednost.

Znano je, da je IR-ogrevanje dovolj poceni. Kolikšni so pa vaši stroški?

Naši stroški so se znižali za vrednost, ki jo podjetje EKOSEN predstavi v začetnih pogovorih in ponudbi. In še nekaj, EKOSEN gre s tehnologijo močno naprej. V enem od naših prostorov so zamenjali IR-panela prve generacije za IR-panela zadnje generacije. Tudi to marsikaj pove.

Bi IR-panele Sunlife priporočali tudi drugim?

Seveda. Naš način ogrevanja z veseljem pokažemo vsem, ki jih to zanima, individualnim lastnikom, institucijam, zasebnim šolam, ne nazadnje so se zanj odločili tudi nekateri člani moje ožje in širše družine. Predvsem pa ga priporočam vsem, ki ne želite pred kurilno sezono in po njej »zmrzovati« v hladni in vlažni kopalnici.