V zadnjem času se v Sloveniji dviga prah glede učinkovitosti različnih ogrevalnih sistemov in višine prihrankov, ki jih lahko dosežemo z njimi. Ena izmed glavnih trditev, ki jo bomo v tem članku primerjali med mitom in resnico, se nanaša na IR-ogrevanje, ki se v javnosti pogosto označuje kot najdražji način ogrevanja. Čeprav je IR-ogrevanje razmeroma mlad ogrevalni sistem, že obstajajo številne informacije, ki jih podpirajo izkušnje specialistov s tega področja in več kot 15.000 zadovoljnih uporabnikov, ki trditev o visokih stroških ogrevanja zavračajo.

Pogosto ljudje zagovarjajo tisto, kar poznajo najbolje, vendar pa pri tem včasih spregledajo prednosti inovativnih rešitev, ki bi lahko bile boljše od obstoječih.

Zakaj je IR-ogrevanje ob pravilni uporabi najcenejša rešitev

Ena izmed glavnih težav pri IR-ogrevanju je pomanjkanje izkušenj pri mlajših ponudnikih tega ogrevalnega sistema. Zaradi uspešne prodaje ali omejenega razumevanja delovanja IR-toplote se lahko zgodi, da strankam priporočajo napačno moč in število panelov, ki namesto prihrankov prinaša višje stroške ogrevanja na dolgi rok.

IR-ogrevanje temelji na specifičnih zakonitostih, ki ga postavljajo med najcenejše ogrevalne sisteme. Prva ključna razlika je v prenosu toplote: konvekcijsko ogrevanje se razlikuje od sevalnega, saj zadnje ne zahteva cevnih razvodov in ima minimalne izgube v samem sistemu. Z upoštevanjem zakonitosti je IR-ogrevanje v večini primerov eden izmed najcenejših ogrevalnih sistemov, zlasti če upoštevamo celotne stroške v daljšem časovnem obdobju (20–30 let), vključno s stroški naložbe, porabe energije, servisom in vzdrževanjem, ki so pri kakovostnih IR-sistemih minimalni.

Vendar pa se stroški lahko povečajo, če niso upoštevani ključni dejavniki. IR-paneli morajo:

  • imeti ustrezno moč, 
  • ustrezno regulacijo,
  • biti pravilno pozicionirani in 
  • izdelani iz visokokakovostnih materialov. 

Ključni dejavniki učinkovitega IR-ogrevanja

  • Ustrezna moč panelov: Pravilna moč panelov je ključna za učinkovito ogrevanje. Včasih neizkušeni ponudniki svetujejo premajhno moč, zaradi česar paneli nenehno delujejo na najvišji stopnji, to pa povečuje porabo energije. Prava moč panelov je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo prostora, izolacijo in prisotnostjo zunanjih sten.
  • Pravilna regulacija: Za optimalno ogrevanje je pomembna tudi pravilna regulacija. Večina termostatov na trgu ni posebej zasnovanih za IR-ogrevanje, posledica pa je lahko nestabilna temperatura v prostoru. Regulatorji, kot je IR Sun WiFi, omogočajo natančno in učinkovito regulacijo temperature v prostoru.
  • Pravilno pozicioniranje panelov: Paneli morajo biti pravilno nameščeni v prostoru, kar zahteva strokovno znanje. Najbolje je, če so nameščeni na stropu, saj to zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote. Če montaža na stropu ni mogoča, je treba panele pravilno namestiti na stene, pri čemer je pomembno upoštevati optimalno pozicioniranje.
  • Uporaba visokokakovostnih materialov: Paneli iz kakovostnih materialov zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, zanesljivost delovanja in boljšo energijsko učinkovitost. Pri izbiri IR-panelov je treba paziti na kakovost materialov, saj to neposredno vpliva na njihovo zmogljivost in trajnost.

Združitev teh ključnih dejavnikov omogoča največji prihranek pri IR-ogrevanju ter zagotavlja udobno in energijsko učinkovito ogrevanje vašega prostora. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da so prihranki z IR-ogrevalnim sistemom lahko čista resnica.

Zaupajte našim izkušenjam na področju IR-ogrevanja

Res je, da mlada podjetja pogosto ponujajo privlačne cene svojih izdelkov. Vendar pa se pri nizkih cenah včasih pojavi tudi neželeno tveganje, povezano z ogrevanjem, zaradi našega pomanjkanja izkušenj, uporabe slabših materialov za izdelavo IR-panelov in neustrezne regulacije, ki ni primerna za učinkovito ogrevanje. V tem kontekstu pa lahko izpostavimo, da smo v podjetju Ekosen že 15 let vodilni na slovenskem trgu IR-ogrevanja. Naše dolgoletne izkušnje so rezultat številnih povratnih informacij zadovoljnih uporabnikov, ki jih nenehno upoštevamo pri razvoju in izboljšavah naših produktov. Naši produkti so plod lastnega razvoja in proizvodnje v Sloveniji in na Hrvaškem, kar omogoča visok nadzor nad kakovostjo končnih izdelkov. Trdimo, da naši produkti združujejo kakovost, zmogljivost in dostopno ceno.

Zavedamo se, kako ključno je, da ima naša ekipa strokovno znanje. Zato redno organiziramo izobraževanja za naše zaposlene, svetovalce in monterje. Ta zaveza k strokovnosti zagotavlja zadovoljstvo naših uporabnikov in dolgo življenjsko dobo IR-grelnih sistemov Ekosen.