Poraba energije z IR-paneli v praksi

Oglejte si porabo energije pri strankah z različnimi tipi objektov

Hiša, Šentvid pri Stični

 • Tip objekta: Stanovanjska hiša
 • Skupna m2: 195m2
 • Letnik: okoli 2000

Montažna hiša, Grosuplje

 • Tip objekta: Stanovanjska hiša
 • Skupna m2: 120m2
 • Letnik: 1980

Hiša, Šenčur

 • Tip objekta: Stanovanjska hiša
 • Skupna m2: 70m2
 • Letnik: 1963

Mansarda, Ivančna Gorica

 • Tip objekta: Mansardno stanovanje
 • Skupna m2: 65m2
 • Letnik: 1990

Hiša, Selce

 • Tip objekta: Hiša
 • Skupna m2: 270m2
 • Letnik: 1985

Stanovanjska hiša, Šentvid pri Stični

 • Tip objekta: Stanovanjska hiša
 • Skupna m2: 165m2
 • Letnik: 2019

Montažna hiša, Zgornja Kungota

 • Tip objekta: Montažna hiša
 • Skupna m2: 127m2
 • Letnik: 2020

Stanovanjska hiša, Šmarje - Sap

 • Tip objekta: Stanovanjska hiša
 • Skupna m2: 215m2
 • Letnik: pred 1990

Hiša, Miklavž na Dravskem polju

 • Tip objekta: Hiša
 • Skupna m2: 125m2
 • Letnik: 2023

Stanovanjska hiša, Polzela

 • Tip objekta: Hiša
 • Skupna m2: 186m2
 • Letnik: 2021

Kaj morate vedeti o porabi z IR-paneli?

Zelo pomembno je pravilno projektirati sistem IR-ogrevanja, saj le na ta način zagotavljamo  optimalno delovanje z nizko porabo. Z upoštevanjem zakonitosti sevalne toplote, pravilnih moči IR-panelov, pozicij namestitve, učinkovitosti in kvalitete samega IR-panela in natančne regulacije vsakega prostora lahko zagotavljamo energetsko visoko učinkovito delovanje IR-ogrevanja! Bistvena lastnost IR-panelov je način prenosa toplote s sevanjem - infrardeče valovanje. Ne smemo zanemariti specifične lastnosti sevalne toplote, ki ne izgublja energije za ogrevanje zraka, temveč večino toplote absorbirajo neposredno površine, predmeti v dosegu IR-panela. Visoko energetsko učinkovitost se dosega tudi zaradi: toplota ustvarjena direktno v prostoru, zato ni izgub na razvodih, v peči, dimniku; izredno natančna regulacija IR Sun (delovanje brez histereze) vsakega prostora, takojšnje prilagajanje na temperaturne spremembe, minimalne temperaturne razlike med stropom in tlemi, kar pomeni manj izgub toplega zraka pod stropom, manj izgub pri prezračevanju zaradi akumulirane toplote v površinah. Zaradi vseh teh razlogov pridobimo znatno prednost pred centralnimi konvekcijskimi sistemi! V realnem okolju to pomeni, da IR-paneli v povprečju celotne ogrevalne sezone delujejo v današnjih dobro izoliranih hišah ali novogradnjah manj kot 3 ure/dan (ob pravilnemu dimenzioniranju potrebnih moči), kar pomeni le 1/8 dneva.

IR-ogrevanje, ki je pravilno projektirano, je v skoraj vseh situacijah zelo ekonomično ogrevanje, predvsem če upoštevamo celotne obratovalne stroške. Prihranki so lahko izjemni. Če se trenutno ogrevate na elektriko z navadnimi radiatorji, olje ali utekočinjenim plinom, imate staro peč na zemeljski plin, ne uporabljate vseh bivalnih površin, potem boste lahko razpolovili svoj letni račun za ogrevanje, v nekaterih primerih prihranki uporabnikov segajo do 60 % prejšnje porabe denarja za ogrevanje. Potrebno je upoštevati še dejstvo, da pri kvalitetnem IR-ogrevanju ni potrebnih servisov in vzdrževanja, ter življenjsko dobo med 30-40 let. Če kupujete novogradnjo, so lahko vaši prihranki še višji, saj lahko prihranite do 70 % investicije v celoten ogrevalni sistem in vse vzdrževalne stroške drugih sistemov. Vse to je izračunljivo dejstvo, če gledamo skupne stroške ogrevalnih sistemov, ki vključujejo vzdrževanje, izredne servise, porabo, življenjsko dobo in investicijo.

Strokovnjaki podjetja Ekosen opravijo natančne energetske izračune vašega objekta in na podlagi teh podatkov določijo optimalne moči IR-panelov za vsak posamezni prostor. Poraba energije z Ekosen sistemom IR ogrevanja je v praksi zelo nizka in jo lahko tudi izračunamo. Ob pravilno določenih močeh IR-panelov bodo ti delovali v povprečju celotne ogrevalne sezone le do okvirno 3 ure dnevno v dobro in odlično izoliranih objektih in le do okvirno 5 ur v manj učinkovito izoliranih objektih. Na podlagi teh podatkov lahko enostavno izračunate okvirno porabo sistema. Za primer, v stanovanjski hiši, dobro izolirani, ki po naših izračunih potrebuje skupno moč 7 kW, bi se izračun porabe glasil: 7 kW x 3 ur/dan x 180 dni = 3780 kWh. *Cena kilovatne ure  je odvisna od izbranega dobavitelja, razen v primeru nameščene sončne elektrarne, kjer je lahko strošek ogrevanja brezplačen.

Zakoni vsekakor veljajo, vendar moramo upoštevati specifične zakonitosti sevalne toplote, dinamični vidik prenosa toplote in kje v prostoru merimo dvig temperature. Tako je hitro jasno, da v resnici ni vse enako, čeprav zakoni veljajo.

Pojavlja se vprašanje ali je za ogrevanje istega prostora potrebna enaka količina energije, ne glede na vir ogrevanja? Kaj razumemo pod pojmom “dejansko porabljena energija” in “teoretično porabljena energija”? Ali znamo razlikovati?

Odgovor na ta vprašanja je odvisen od definicije in podali bomo razlago za vse.

Izhajamo iz osnov fizikalnih zakonov. Za spremembo temperature katere koli snovi moramo spremeniti količino toplote te snovi. Če snovi dovajamo določeno količino toplote, je sprememba temperature odvisna od lastnosti snovi in količine toplote. Torej vir toplote, ki jo je snov prejela, ni pomemben, saj bo sprememba T vedno ista. Če pa se vprašamo glede temperature v prostoru, je zadeva veliko bolj kompleksna, predvsem glede vpliva vira na količino prenesene energije v ta prostor. Ko dodamo vpliv na dvig temperature in lokacije merjenja, posebej če dodamo spremenljivko človeka, ki pove, kdaj mu je toplo, ne glede na to kaj kaže termostat, je zadeva še toliko bolj kompleksna.

Ali se torej spremeni potrebna količina energije za dvig na neko določeno temperaturo iste snovi? Odgovor je ne. Ali se spremeni dejansko porabljena energija, če spremenimo način (vir) dovajanja energije v prostor, kjer termostat uravnava ogrevanje? Seveda.

Upoštevati je treba odnos med telesi, ki prejemajo toploto in kraj, kjer merimo temperaturo, ki bo ugasnila vir ogrevanja. Vzemimo na primer 100 kg težko kroglo, ki jo ogrevamo od znotraj ali od zunaj. Krogla je v sobi, v kateri želimo imeti temperaturo 21 °C. Termostat ugasne ogrevanje, ko ima zrak 21 °C. Sedaj v to sobo postavimo najprej IR-sevalo, ki greje površino krogle in sobe nato pa postavimo grelno telo v sredino krogle. Merimo porabo energije in opazujemo dogajanje skozi običajno leto. Hitro je jasno, da bo sistem z grelnim telesom v sredini krogle imel veliko večjo porabo energije in da se bo soba pogosto pregrevala ter da bo nadzor temperature precej otežen, saj mora grelec najprej segreti celotno maso krogle, šele nato bo ta segrevala sobo in jo pogosto pregrela. V prvem primeru bo soba s površino krogle hitro ravno prav topla. Prav tako ni potrebe segrevati celotne krogle, ampak samo površino, saj nam bo tako enako toplo. Pri ogrevanju je pomembno le, da imajo površine temperaturo, kjer je toplotni tok nam idealen, to je pri povprečni temperaturi 21 °C, kar vključuje vse okoli nas, tako zrak kot predmete. Zato pa mora biti pozimi zrak pri navadnem ogrevanju bolj vroč, da nas ne zebe, poleti pa že pri 21 °C lahko občutimo vročino, če so stene toplejše. Torej toplotne potrebe sobe se niso spremenile, spremenili smo le način dovajanja energije in s tem se je vse spremenilo. To je seveda močno karikiran primer, ki samo kaže, da moramo vedno upoštevati dejansko stanje in ne samo računskih toplotnih izgub ter jih potem nadomestiti na kateri koli način.

Podobne razlike, čeprav manjše se dogajajo ko primerjamo IR-ogrevanje in navadno konvekcijsko ogrevanje. Vprašajmo se kaj greje vroč zrak in koliko vpliva temperatura zraka na prezračevalne in druge toplotne izgube in kaj greje IR-panel in koliko je tu prezračevalnih in toplotnih izgub. Takoj vidimo velike razlike. Druga masa, druga količina mase, druge temperature v različnih delih sobe in na koncu druga poraba energije pri istem termostatu, ki ugaša ogrevanje ob isti temperaturi. Že če pričvrstimo panel na strop ali steno nastanejo merljive razlike v porabi energije.

Vzemite 2 kW likalnik in ga prislonite na zunanjo steno sredi zime ali pa 2 kW radiator oziroma IR-panel. Bo enako toplo? Tudi IR-paneli različno učinkovito segrejejo sobe glede na to ali so na steni ali na stropu. Zakaj? Zakaj visokotemperaturni IR-grelci ne grejejo isto učinkovito istih prostorov kot nizkotemperaturni? Torej način prenosa energije šteje pri dejanski porabi.

Kaj pa energenti? Če se vprašamo ali ob enakem sistemu ogrevanja in enakem izkoristku energenta obstajajo razlike, seveda jih ni. Ampak če v tem sistemu zamenjamo le lokacijo radiatorja bo prišlo do sprememb v porabi energije. Dejansko pa so vedno razlike v izkoristku energije energenta samega. Vzemite suha in mokra drva pa bo zadeva jasna. Torej ne moremo niti istih energentov med sabo primerjati. Kaj pa peči in lokacija peči? Ali je vseeno, če je peč locirana v objektu ali 500 m stran? Ali je vseeno kje so speljane cevi? Verjemite, da je lahko toplotna črpalka dražja rešitev od olja, če je locirana 500 m od ogrevanega objekta.

Lokalno ali centralno ogrevanje? Centralno ogrevanje je zelo potratna rešitev, posebej v prehodnih obdobjih zaradi izgub v sistemu in neodzivnosti. Vpliv je odvisen tudi od načina življenja. Ponovno ni primerjave.

Torej, v teoriji rabimo vedno enako energijo za dvig iste snovi za isto temperaturo. Ampak s tem kako to delamo in kam damo energijo še kako vplivamo koliko energije dejansko porabimo za dvig temperature v prostoru. V praksi ni možno primerjati niti enakih energentov, kaj šele različnih sistemov ogrevanja iz vidika porabe energije. To dokazuje tudi dejstvo, da uporabniki IR-ogrevanja porabijo povprečno 40 % do 60 % manj energije kot centralni sistemi in približno 30 % manj kot lokalni električni sistemi, če primerjamo toplotno udobje so razlike še večje.

Pogosto se vprašamo, ali gre za zavajanje kupcev, pri zagovarjanju trditev, da je IR-ogrevanje tako učinkovito in ekonomično, vendar zaradi prenosa toplote s sevanjem in upoštevanjem pravilnega projektiranja IR-sistema ogrevanja prihaja do popolnoma drugačne dinamike prenosa toplote in manjših izgub in s tem manj vklopov IR-grelnega telesa. To je dejstvo, ki se kaže pri vseh uporabnikih po celem svetu. Izdelane so tudi znanstvene študije, ki dokazujejo večjo učinkovitost IR-ogrevanja pri nadomeščanju toplotnih izgub. Vse razloge je nemogoče na kratko opisati, ker gre za zapleteno dogajanje, vendar lahko povzamemo ključne vzroke:

 • Specifična lastnost sevalne toplote, ki ne izgublja energije za ogrevanje zraka, temveč večino toplote absorbirajo neposredno površine, predmeti v dosegu IR-panela. Zrak v prostoru se segreje posredno od ogretih površin.

 • Električna energija se skoraj 100 % pretvori v toploto, ki segreje prostor. Posledično ni izgub skozi cevne razvode, v dimniku, v peči, ….

 • Minimalne temperaturne razlike med stropom in tlemi, kar pomeni manj izgub toplega zraka pod stropom.

 • Ob zračenju nastane manj izgub, saj se več toplote shrani v predmetih kot v zraku, zato se ta energija počasneje izgublja, ko prostore zračimo.

 • Sistem je zaradi načina delovanja in namestitve v prostoru izjemno odziven, kar se pozna predvsem v prehodnem obdobju ali občasni uporabi prostorov.

 • Večji učinek izolacije zaradi sušenja sten. Dejstvo je, da vlažni zidovi v nekaterih primerih zmanjšajo učinek izolacije do 40 %.

 • Vsak prostor je individualno upravljan preko napredne regulacije IR SUN, zato v vsakem prostoru porabimo le toliko energije kot jo potrebujemo, torej brez prekomerne toplote ali pomanjkanja.

Večinoma se IR-panele namešča na strop, saj se tako sevalna toplota najbolj enakomerno razprši v prostor, enako kot svetloba pri prižgani luči na stropu. S stropno montažo so toplejša tudi tla, saj sevalna toplota neposredno doseže talne površine. Ker IR-paneli Ekosen oddajajo sevalno toploto pod širokim kotom, se akumulira tudi v stenah in ostalih predmetih, tako je toplota zelo enakomerno razporejena. Prostor deluje kot nizkotemperaturni radiator.

Običajno je pri stropni montaži tudi razdalja med stropom in tlemi krajša kot med sosednjimi stenami. Pri stenski montaži težje zagotovimo ustrezno pozicijo IR panela, saj je potrebno odmikati pohištvu, mizi,.... Najpomembneje pri stenski montaži je, da IR-panel ne sme biti obrnjen neposredno proti okenskim površinam, saj tako nastajajo večje toplotne izgube skozi okno. 

V praksi se lahko izkaže, da je v določenih situacijah bolj primerna in ekonomična stenska namestitev IR-panela, zato je potreben nasvet ali ogled objekta specialista za IR-ogrevanje, ki svetuje idealno postavitev IR-panelov. V primeru, da so IR-paneli montirani na stenah, so stroški ogrevanja lahko višji, lahko pa tudi ni opaznih razlik, če se izbere ustrezna postavitev. 

Da. Kot že omenjeno, je v večini situacij IR-ogrevanje zelo ekonomično, obstajajo pa določeni specifični dejavniki oziroma vrste objektov, kjer IR-ogrevanje zaradi svojega načina delovanja ni najbolj smotrno ali učinkovito. Zato se je potrebno pred nakupom posvetovati s specialisti za IR-ogrevanje, ki bodo znali pravilno projektirati in podati ustrezno mnenje. Stanovanjski objekti, zgrajeni večinoma iz kamna ali polne opeke brez dodatne izolacije ter s talno oblogo iz keramike ali kamna, pod katero ni izolacije, predstavljajo večji izziv pri zagotavljanju ustrezne učinkovitosti IR-ogrevanja. Tovrstni objekti pogosto kažejo tudi visoko stopnjo kapilarne vlage v stenah ali tleh. Čeprav se IR-paneli lahko zelo učinkovito uporabljajo za odstranjevanje te vlage, je treba upoštevati, da v tovrstnih objektih konstanten zunanji dotok vlage v stene še vedno obstaja. Čeprav IR-paneli zmanjšajo vlago v stenah, njihovo delovanje pri izsuševanju vlažnih sten, ki imajo neprekinjen dotok zunanje vlage, povečuje porabo energije, potrebne za vzdrževanje želene temperature v prostoru.

Vsekakor! Z gotovostjo lahko trdimo, da pri IR-ogrevanju Ekosen dosegamo bolj ugodne temperature v prostoru in to z uporabo manj energije kot pri konvekcijskem načinu ogrevanja. V zaprtih prostorih, kot so bivalni prostori se enakomerno ogrejejo vse površine (tla, stene, …), ki nato oddajajo toploto in prijetno ogrejejo tudi zrak. Večina verjame, da je občutek toplote odvisen od toplote zraka, kar je napačno, saj je toplotno udobje odvisno od vrste faktorjev, med njimi sta ključna povprečna temperatura okolice in prisotnost vetra. Primer: Smučarji in gorski plezalci ne zmrznejo niti v primeru, ko so obkroženi z mrzlim in hladnim zrakom. Razlog za to je, da so obsijani v toplotne IR-valove, ki izhajajo naravnost od sonca (sončna toplota) in okolja, ki je sposobno te žarke učinkovito reflektirati (sneg, kamen, zemlja …). Z  gotovostjo lahko trdimo, da z IR-ogrevanjem lahko ustvarimo popolno toplotno ugodje, torej pravilno temperaturo zraka in okolice, ne glede na zahtevnost razmer.

Seveda. IR-ogrevanje se lahko brez težav uporablja kot samostojen vir osnovnega ogrevanja. Pri novogradnjah je potrebno zagotoviti obnovljiv vir energije, kot je sončna elektrarna. Na osnovi naših dolgoletnih izkušenj smo ugotovili, da IR-paneli zagotavljajo izjemno učinkovito in ekonomično ogrevanje, kar potrjujejo številne zadovoljne stranke tako v Sloveniji kot v tujini. Kljub temu, da določena stroka ni zadostno preučila delovanja IR-panelov in še ne sprejema dejstev, na katerih temelji njihova učinkovitost, so naše stranke navdušene nad rezultati. Vedno več ljudi se odloča za IR ogrevanje, saj deluje izjemno učinkovito, z visokimi prihranki predvsem z upoštevanjem celotnih obratovalnih stroškov.

ikona

Zakonitosti IR-ogrevanja

Za največjo energetsko učinkovitost in prihranke do 50 % je pomembno poznavanje zakonitosti IR-ogrevanja.

Ustrezna moč IR-panelov

Potrebni so pravilni energetski izračuni in določitev prave moči IR-panelov za posamezni prostor. Pravilna moč IR-panelov je pomembna, saj na ta način zagotavljamo optimalno delovanje in nizko porabo.

Natančna regulacija

IR Sun regulacija je zasnovana za IR-ogrevalni sistem, zato natančno meri, nadzoruje in optimizira porabo nameščenih IR-panelov v prostoru. Je edina regulacija na tržišču, ki je zmožna prilagajati sevalno moč IR-panela...

Pravilna uporaba

IR-ogrevanje je potrebno uporabljati pravilno kar pomeni, da moramo vzrževati konstantno temperaturo, z odpiranjem vrat ne ogrevamo sosednjih prostorov, zračenja naj bodo kratkotrajna in intenzivna.

Strokovno svetovanje

Dobro poznavanje IR-tehnologije omogoča ustrezno celostno obravnavo in izdelavo energetskih izračunov z obzirom na vse specifične dejavnike IR-ogrevanja

Pravilna namestitev

Velikega pomena je pravilno pozicioniranje IR-panelov v prostoru. Za največjo učinkovitost je najbolje, da so IR-paneli namešečeni na sredini stropa in v vseh prostorih objekta, saj se na ta način medsebojno podpirajo.

Uporaba visokokakovostnih materialov

Vgrajeni materiali morajo biti visokokakovostni in zagotavljati največjo učinkovitost delovanja, kar pomeni manjšo porabo energije in boljšo razpršenost toplote v prostor.

Napredni sistem IR-ogrevanja Ekosen:

Kako deluje?

Sistem IR-ogrevanja Ekosen vključuje vrhunsko tehnologijo in zaradi posebne zasnove IR-panelov in uporabe najbolj učinkovitih vgrajenih materialov doseže najmanjšo porabo pri IR-ogrevanju. Z edinstveno regulacijo - IR SUN, ki edina na tržišču omogoča prilagajanje sevalne moči IR-panelov še izboljšamo delovanje in dosežemo do 25 % nižjo porabo energije kot primerljivi produkti IR-ogrevanja na tržišču, kar predstavlja izjemen napredek v učinkovitosti ogrevalnega sistema.

do 50%

nižja poraba v primerjavi s klasičnimi sistemi ogrevanja

do 25%

nižja poraba v primerjavi z ostalimi IR-ogrevalnimi sistemi

Za več informacij in izračun nas kontaktirajte

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju in o višini investicije v IR-ogrevalni sistem?
Naši strokovnjaki so vam z veseljem na voljo.

Kontaktirajte nas
IR-ogrevanje

Ali je poraba z IR-paneli lahko visoka?

Poraba z IR-paneli je večinoma ena izmed najnižjih v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi sistemi, vendar je zelo odvisna od upoštevanja zakonitosti in specifičnih lastnosti, na katere moramo biti pozorni pri projektiranju IR-sistema. Z napačno vgradnjo IR-panelov in slabo kakovostjo produktov dosegamo nepravilno delovanje, koncentrirano sevalno toploto, visoko porabo in nedoseganje želenega toplotnega udobja v prostoru.

icon

Prenizka moč IR-panelov

Prenizka moč lahko občutno poveča porabo električne energije, saj IR-panel ne more učinkovito in hitro ogreti površin v prostoru, katere bi nato vračale toploto v prostor in segrevale zrak. Zavedati se moramo, da morajo za optimalno delovanje IR-paneli pri vzdrževanju konstantne temperature delovati v povprečju le 2 do 5 ur dnevno.

icon

Neustrezni termostati

Večina termostatov na trgu ni prilagojenih IR-sistemom ogrevanja, saj delujejo na osnovi histereze, kar pomeni, da regulirajo temperaturo z nihanjem za 1 °C. Optimalno je, da termostat deluje z nenehnim prilagajanjem sevalne moči IR panelov, kot to počne naš IR Sun WiFi regulator.

icon

Nekakovostni IR-paneli

Velika večina IR-panelov na trgu ni zasnovana za glavno ogrevanje objektov in pogosto uporabo, zato so vgrajeni materiali najnižje kakovosti z najnižjo učinkovitostjo in vprašljivo varnostno zaščito. Nižje kakovostni materiali z leti izgubijo na svoji učinkovitosti.

icon

Nepravilna namestitev in uporaba

Zaradi napačnih pozicij IR-panelov, ki ne uspejo enakomerno doseči celotnega prostora, je lahko razporeditev toplote neučinkovita in zato poraba višja. Pomembna je tudi pravilna uporaba regulacije in konstantno vzdrževanje enakih temperatur pri glavnem ogrevanju.

Preveri vsa mnenja

4,9 100 mnenj

Za športnike je zelo pomemben čas. Z IR-paneli samo vtipkam temperaturo in hiša je ogreta.

— Marcus Tavares

bivši profesionalni nogometaš

4,9 100 mnenj

Strošek porabe električne energije se je zaradi IR-panelov Ekosen zmanjšal vsaj za 40 %.

— Tina Prah

zadovoljna uporabnica